Ο εβραϊκός πληθυσμός της Δυτικής Όχθης αυξήθηκε κατά 3,4% το 2017, φτάνοντας τους 435.708 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η μεγαλύτερη οργάνωση των Ισραηλινών εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η οργάνωση αυτή, το Συμβούλιο του Γιεσά, αναλύει τα δημογραφικά στοιχεία που συγκεντρώνει το Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ, το οποίο στις απογραφές του δεν κάνει κάποιο διαχωρισμό μεταξύ των κοινοτήτων που βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος και στη Δυτική Όχθη. Στα δεδομένα που παρουσίασε η οργάνωση δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 200.000 Ισραηλινοί που ζουν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, στις αραβικές συνοικίες της πόλης και στις 12 συνοικίες των εποίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκριτικά, το 2016, ο αριθμός των εποίκων αυξήθηκε κατά 3,9%, ενώ ο πληθυσμός του Ισραήλ αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 2% ετησίως.

Στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο χαιρετίζει την αύξηση του εβραϊκού πληθυσμού στη Δυτική Όχθη, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για το «σιωπηλό πάγωμα» της κατασκευής κατοικιών για τους εποίκους, όπως το αποκαλεί. «Η κυβέρνηση ανακοινώνει κατασκευαστικά (έργα) στην Ιουδαία-Σαμάρεια (σ.σ.: η βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης), αλλά δεν βλέπουμε αποτελέσματα επί του πεδίου» σημείωσε.

Σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση «Ειρήνη Τώρα», η οποία αντιτίθεται στους εποικισμούς, το 2017 το Ισραήλ ενέκρινε την κατασκευή 6.742 νέων κατοικιών. Στις 11 Ιανουαρίου έδωσε επίσης το πράσινο φως για την κατασκευή άλλων 1.100 κατοικιών για εποίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία του Συμβουλίου του Γιεσά δείχνουν επίσης ότι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις των εποίκων, το Μοντίν Ιλίτ, στα δυτικά της Ραμάλας, με 70.119 κατοίκους, και το Μπειτάρ Ιλίτ, στα νότια της Ιερουσαλήμ, με 56.485 κατοίκους. Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ισραήλ.

Ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός εποίκων στη Δυτική Όχθη είναι το Μααλέ Αντουμίμ, στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ, με 40.996 κατοίκους.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, ο εποικισμός θεωρείται παράνομος. Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας θεωρεί ότι η πρακτική αυτή συνιστά εμπόδιο για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κάτι που το αμφισβητεί η ισραηλινή κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης