Συγνώμη λάθος, ήταν η απάντηση της αστυνομίας απέναντι στον διευθυντή ενός μουσείου της Μόσχας, τον οποίο συνέλαβε κατά λάθος. Ο λόγος ήταν πως είχε στην κατοχή του μία εικόνα του 17ου αιώνα, η οποία είχε κλαπεί από τη Ρωσία το 1994 και η αξία της εκτιμάται στις 800.000 ευρώ. Η εικόνα που αναπαριστά την Αγία Τριάδα της Παλαιάς Διαθήκης είχε φιλοτεχνηθεί το 1690 από τον Κιρίλ Ουλάνοφ, έναν από τους μεγαλύτερους αγιογράφους του 17ου αιώνα στη Ρωσία.

Το γεγονός έγινε γνωστό έπειτα από ανακοίνωση του μεταβατικού υπουργού Πολιτισμού Αλεξάντρ Αντβέγιεφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει χθες πως είχε συλλάβει τον 62χρονο άνδρα στο αεροδρόμιο Νταμαντιέντοβο της Μόσχας, κατά την άφιξή του από το Ντίσελντορφ, όπου είχε αγοράσει την εικόνα λίγες ημέρες νωρίτερα από Γερμανό υπήκοο. Το όνομα του συλληφθέντος, αλλά και του μουσείου που διευθύνει, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Αντβέγιεφ, πρόκειται για τον Νικολάι Ζανταρόϊνι, διευθυντή του Ιδιωτικού Μουσείου Ρωσικών Εικόνων της Μόσχας, ο οποίος είχε επιφορτισθεί από το υπουργείο Πολιτισμού να αγοράσει από Γερμανό συλλέκτη την εικόνα αυτή, η οποία είχε κλαπεί το 1994 από το Μουσείο της περιοχής Βαλόγκντα, 460 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας.

«Η επαναγορά στη Γερμανία του σπάνιου αυτού αντικειμένου και η παλιννόστησή της στη Ρωσία είχαν διαπραγματευθεί από το Ιδιωτικό Μουσείο Ρωσικών Εικόνων κατόπιν προτροπής του γραφείου Πολιτισμού της περιοχής της Βαλόγκτα με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού», τόνισε ο Αντβέγιεφ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «ταπεινωτική» τη σύλληψη του Ζανταρόϊνι στο αεροδρόμιο, η οποία διήρκεσε έξι ώρες. «Τέτοιες πράξεις είναι ταπεινωτικές για την αξιοπρέπεια των πατριωτών που εντόπισαν την εικόνα και συγκέντρωσαν όλα τα αναγκαία μέσα για την επιστροφή της», υπογράμμισε ο υπουργός, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο επακριβές ποσό της αγοράς της εικόνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης