Κατά της απαγόρευσης της μπούρκας το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010, 13:20
Κατά της απαγόρευσης της μπούρκας το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας
Κόντρα στη γαλλική κυβέρνηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας της χώρας γνωμοδότησε πως ένας νόμος που απαγορεύει σε όλους τους δημόσιους χώρους την μπούρκα, δεν θα άντεχε σε νομικές προσφυγές.

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει στην κυβέρνηση ότι ένας τέτοιος νόμος «στερείται νομικής βάσης», όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.

Στη γνωμοδότηση, το Συμβούλιο της Επικρατείας σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα των προσώπων να ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους.

Ως εκ τούτου, θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι η ενδυμασία αυτή προσβάλλει την αξιοπρέπεια της γυναίκας, αν αυτή την φοράει με την θέλησή της.

Επιπλέον, ένας νόμος, που να απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους για λόγους ασφαλείας και για να αποφεύγονται απάτες, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε ορισμένους χώρους και με ορισμένες διαδικασίες, όχι παντού και συνεχώς.

Πηγή προσκείμενη στον Γάλλο πρωθυπουργό δήλωσε ότι η γνωμοδότηση «δεν εκπλήσσει» και δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει νομοθεσία για την απαγόρευση της ενδυμασίας που κρύβει πρόσωπο και σώμα.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, και πρόκειται να τεθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο. Αν γίνει νόμος, θα τεθεί σε εφαρμογή από την άνοιξη του 2011.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010, 13:46