Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Αναφανδόν υπέρ της μη έκδοσης του Julian Assange, από την Αγγλία στις ΗΠΑ, τάχθηκε σήμερα, με δημόσια τοποθέτηση της, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επίτροπος υποστηρίζει ότι, η πιθανή έκδοση του Julian Assange, θα έχει επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την ατομική του υπόθεση.

Όπως δε τονίζει, το κατηγορητήριο εγείρει σημαντικά ερωτήματα, σχετικά με την προστασία εκείνων που δημοσιεύουν διαβαθμισμένες πληροφορίες προς το δημόσιο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκθέτουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ευρεία και αόριστη φύση των καταγγελιών εναντίον του Julian Assange και των αδικημάτων που απαριθμούνται στο κατηγορητήριο είναι ανησυχητικές, καθώς πολλές από αυτές αφορούν δραστηριότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Όπως συμπεραίνει η Επίτροπος, η έκδοση  του Julian Assange, σε αυτή τη βάση, θα είχε δυσμενείς συνέπειες στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και θα μπορούσε τελικά να παρεμποδίσει τον Τύπο να εκπληρώσει το καθήκον του ως προμηθευτής πληροφοριών και θεματοφύλακα στις δημοκρατικές κοινωνίες.

Επιπλέον-υπογραμμίζει η Επίτροπος- κάθε έκδοση, σε περίπτωση κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος θα βρισκόταν σε πραγματικό κίνδυνο βασανιστηρίων ή απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης θα ήταν αντίθετη με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία κατέστησε σαφές ότι θεωρεί ότι τόσο οι συνθήκες κράτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ποινή που ενδέχεται να επιβληθεί στον Julian Assange παρουσιάζουν έναν τέτοιο πραγματικό κίνδυνο.

Καταλήγει δε, λέγοντας ότι «λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις συνέπειες στην ελευθερία του Τύπου όσο και τις σοβαρές ανησυχίες για τη μεταχείριση που θα υποστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Julian Assange, η εκτίμησή μου ως Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ότι δεν πρέπει να εκδοθεί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης