Κατά της μοναρχίας διαδηλώνουν οι Ισπανοί

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014, 00:50
Κατά της μοναρχίας διαδηλώνουν οι Ισπανοί
Πέντε ημέρες αφότου ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε ότι παραδίδει τον θρόνο του προς όφελος του γιου του πρίγκιπα Φελίπε, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο κατά της μοναρχίας. Οι διαδηλώσεις έγιναν σε περίπου 40 πόλεις σε όλη την Ισπανία και οργανώθηκαν από αριστερές ομάδες.

Στη Μαδρίτη οι διοργανωτές είπαν ότι στη συγκέντρωση κατά της μοναρχίας συμμετείχαν 15.000 άνθρωποι, ωστόσο η αστυνομία είπε ότι ο αριθμός τους ήταν περίπου 4000. Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, το Μπιλμπάο το Οβιέδο και άλλες ισπανικές πόλεις. Οι διαδηλωτές απαίτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν η Ισπανία θα πρέπει να συνεχίσει να έχει μοναρχία ή να γίνει δημοκρατία.

Η Ενωμένη Αριστερά (IU), η τρίτη πιο ισχυρή δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο, καλοβλέπει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος με τον επικεφαλής Κάγιο Λάρα να λέει ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εισάγει νομοσχέδιο με το οποίο θα ζητείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Η προσπάθεια, της Ενωμένης Αριστεράς ωστόσο θεωρείται ότι έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας καθώς το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και τα περισσότερα μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης είναι υπερασπιστές της μοναρχίας.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014, 00:50