Κατά του σχεδίου Τραμπ προειδοποιεί ο Ζοζέπ Μπορέλ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020, 15:39
Κατά του σχεδίου Τραμπ προειδοποιεί ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική απέρριψε σήμερα Τρίτη τμήματα του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου βάσει του οποίου το Ισραήλ θα κρατήσει τους οικισμούς του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας πως οι προτάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζουν «διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους».

«Η αμερικανική πρωτοβουλία, όπως παρουσιάσθηκε στις 28 Ιανουαρίου, αφίσταται των παραμέτρων που έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ, στην οποία εκφράζει την «ιδιαίτερη ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βούληση του Ισραήλ να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει την προσήλωσή της σε μια λύση που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις και θα βασίζεται στη συνύπαρξη των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, με ανταλλαγή ισότιμων εδαφών, κατ΄εφαρμογήν όσων μπορεί να συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές, με το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος της Παλαιστίνης, ενιαίο, κυρίαρχο και βιώσιμο, που θα υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο, ειρηνικά, με ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ.

«Για την οικοδόμηση μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης, τα ανεπίλυτα θέματα τα σχετικά με το οριστικό καθεστώς θα πρέπει να διευθετηθούν μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές» προσθέτει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Σε αυτά περιλαμβάνονται τα θέματα που έχουν σχέση με τα σύνορα, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, την ασφάλεια και το θέμα των προσφύγων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις δύο πλευρές να δεσμευθούν εκ νέου και να απόσχουν από κάθε μονομερή ενέργεια που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και θα μπορούσε να οξύνει την ένταση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις για την προοπτική προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της Δυτικής Όχθης.

«Βήματα προς την προσάρτηση, αν γίνουν, δεν θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς να αμφισβητηθούν» προειδοποιεί ο Μπορέλ, σκληραίνοντας τη γλώσσα του έναντι του σχεδίου του Τραμπ, σε σύγκριση με προηγούμενη τοποθέτησή του τον περασμένο μήνα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος το είχε παρουσιάσει.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που έχουν καταληφθεί μετά το 1967» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στις 7 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020, 15:51