Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σήμερα την αεροπορική επίθεση εναντίον προσφυγικού καταυλισμού στο Νότιο Σουδάν, λέγοντας ότι συνιστά «διεθνές έγκλημα».

«Καταδικάζουμε το βομβαρδισμό», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος του Ύπατης Αρμοστείας υπογραμμίζοντας ότι η «επίθεση μπορεί να είναι διεθνές έγκλημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία «χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες» για να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των υπευθύνων. Στη λίστα των διεθνών εγκλημάτων περιλαμβάνονται τα εγκλήματα πολέμου, οι γενοκτονίες ή ακόμη τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με νοτιοσουδανούς αξιωματούχους, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε ο σουδανικός στρατός εναντίον καταυλισμού του Νοτίου Σουδάν.

Ωστόσο δεν κατέστη δυνατό τα στοιχεία αυτά να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Νότιο Σουδάν κατηγορεί το Σουδάν ότι πραγματοποίησε αυτούς τους βομβαρδισμούς χθες εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού.

Τα σουδανικά στρατεύματα διεξάγουν εδώ και μήνες σφοδρές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στο Νότιο Κορντοφάν και στον Κυανό Νείλο, δύο κρατίδια του Βορρά που συνορεύουν με το Νότο και των οποίων ένα μέρος του πληθυσμού πολέμησε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής Σουντ του νότου στον εμφύλιο πόλεμο (1983-2005, με δύο εκατομμύρια νεκρούς).

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης