Καταδίκασε τα βίαια επεισόδια στη Βαγδάτη ο Μάικ Πομπέο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019, 07:23
Καταδίκασε τα βίαια επεισόδια στη Βαγδάτη ο Μάικ Πομπέο

Τουλάχιστον 100 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους μέσα σε εννέα ημέρες στη Βαγδάτη, λόγω των έντονων κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ανεργίας. Ο λαός της Βαγδάτης καταγγέλλει ακόμη και την αποσάθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, σε μια χώρα όπου οι διακοπές της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης είναι χρόνιες.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταδίκασε τα βίαια επεισόδια στο Ιράκ και επεσήμανε πως όσοι παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να λογοδοτήσουν. Επίσης, παρότρυνε τον πρωθυπουργό Άντελ Άμπντουλ Μάχντι να «ασκήσει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να δώσει απάντηση στα «παράπονα» των διαδηλωτών, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ «εξέφρασε τη λύπη του για την τραγική απώλεια ανθρωπίνων ζωών τις τελευταίες ημέρες και προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση να δείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», αναφέρει το ΑΠΕ.

«Οι δημόσιες ειρηνικές διαδηλώσεις είναι ουσιώδες στοιχείο σε όλες τις δημοκρατίες» σημείωσε ο Πομπέο, προσθέτοντας πως «η βία δεν έχει καμία θέση στις διαδηλώσεις, είτε από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας είτε από πλευράς διαδηλωτών».

Το κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ άρχισε την 1η Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των Αρχών περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε, στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ περισσότεροι από 6.000 έχουν τραυματιστεί. Οι κινητοποιήσεις πυροδότησαν νέα πολιτική κρίση. Ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Άχμεντ Σάλεχ απευθύνει εκκλήσεις να υπάρξει διάλογος.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019, 07:44