Καταδικάστηκαν έξι Κοσοβάροι επειδή πολέμησαν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία

Καταδικάστηκαν έξι Κοσοβάροι επειδή πολέμησαν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία
Η κοσοβάρικη Δικαιοσύνη καταδίκασε την Τρίτη σε ποινές φυλάκισης δύο ως τεσσάρων ετών έξι υπηκόους του Κοσόβου, όλους τους Αλβανούς, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι πολέμησαν στη Συρία, στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Οι έξι κρίθηκαν ένοχοι της κατηγορίας ότι «είχαν οργανωθεί και ήταν ενεργοί στις τάξεις μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», ανέφερε η δικαστής Σουζάνα Τσέρκινι.

Ένα έβδομο μέλος της ομάδας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή για «παράνομη οπλοκατοχή».

Ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο Μπασίμ Σουλεϊμάνι, απέρριψε την ετυμηγορία, η οποία κατ' αυτόν «δεν έχει καμιά βάση».

«Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι (οι κατηγορούμενοι) συμμετείχαν στη σύρραξη» στη Συρία, δήλωσε ο δικηγόρος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 1,8 εκατ. Κοσοβάρων είναι Αλβανοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι θρησκεύονται με βάση μια μετριοπαθή εκδοχή του Ισλάμ. Εδώ και μερικά χρόνια όμως, καταγράφεται η ριζοσπαστικοποίηση μικρού μέρους των πιστών.

Περίπου 300 Κοσοβάροι είχαν ενταχθεί στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου.

Σχεδόν 50 εξ αυτών σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 120 επέστρεψαν στη χώρα τους. Από αυτούς τους τελευταίους, περίπου οι 90 έχουν συλληφθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Για να εμποδίσει τη στρατολόγηση τζιχαντιστών, το Κόσοβο ενέκρινε τον Μάρτιο του 2015 νόμο ο οποίος προβλέπει την επιβολή ποινών έως και 15 ετών κάθειρξης στους υπηκόους του που πήγαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018, 06:27