Ποινή φυλάκισης… 7.710 ετών επιβλήθηκε την Τρίτη σε πέντε πρώην στρατιωτικούς από τη Γουατεμάλα για τις μαζικές δολοφονίες αμάχων σε ένα χωριό της περιφέρειας το 1982, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, οι καταδικασθέντες άνηκαν στις λεγόμενες «Καϊμπίλες», ειδικές ομάδες εκκαθάρισης του κυβερνητικού στρατού, οι οποίες πραγματοποιούσαν εφόδους σε χωριά που παρείχαν υποστήριξη στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Συνολικά έχουν καταγραφεί 600 τέτοιες επιθέσεις, με τους κατηγορουμένους να κρίνονται ένοχοι για τις σφαγές στο χωριό Πλαν ντε Σάντσεθ στο βόρειο τμήμα της χώρας. Σε εκείνη την επιδρομή είχαν δολοφονηθεί 256 άμαχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικαστής, Τζασμίν Μπάριος, ανέφερε πως «για κάθε φόνο αμάχου επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 30 ετών καθώς και επιπλέον 30 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Να σημειωθεί πως η ποινή είναι συμβολική και το μέγιστο που θα παραμείνουν μέσα είναι 50 χρόνια με βάση τον ποινικό κώδικα της χώρας.

Εκτιμάται πως πάνω από 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης, η οποία διήρκεσε από το 1960 μέχρι το 1996.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Καταδικάστηκε σε… 6.060 χρόνια!
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012, 01:53

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης