Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 6.062 χρόνια φυλάκισης επιβλήθηκαν από δικαστήριο της Γουατεμάλα σε άνδρα των ειδικών δυνάμεων της χώρας, τον Πέδρο Πιμεντέλ Ρίος, ο οποίος εκδόθηκε πέρυσι από τις Η.Π.Α. στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, προκειμένου να δικαστεί για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη σφαγή 201 ανθρώπων το 1982.

Ο Ρίος, ηλικίας 54 ετών, πρώην στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων, είχε αναμειχθεί στο τραγικό περιστατικό που έμεινε γνωστό στην ιστορία της χώρας ως η «σφαγή του Dos Erres».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Δεκέμβριο του 1982, στο πλαίσιο της εμφύλιας σύρραξης, οι στρατιωτικοί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 200 κατοίκους του χωριού Dos Erres, κατηγορώντας τους ως υπόπτους για συνεργασία με τους guerillas. Στην πλειονότητά τους οι σφαγιασθέντες ήταν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι, ενώ η εκτέλεσή τους θεωρείται ένα από τα πλέον βίαια περιστατικά του εμφυλίου που διήρκεσε 36 χρόνια (1960-1996).

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι στρατιώτες ξυλοκόπησαν τους κατοίκους του χωριού με βαριοπούλα, ενώ πριν από την εκτέλεση βίασαν τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Η καταδίκη του Ρίος σε 6.060 χρόνια φυλάκιση έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η υψηλότερη ποινή κάθειρξης που ισχύει στη Γουατεμάλα ανέρχεται σε 50 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου έχασαν τη ζωή τους 200.000 άνθρωποι και, σύμφωνα με την επιτροπή που ερεύνησε τα όσα συνέβησαν τότε, για την πλειονότητα αυτών των θανάτων ευθυνόταν ο στρατός που έχαιρε της υποστήριξης των Η.Π.Α..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης