Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών ο Μπρέιβικ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012, 11:12
Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών ο Μπρέιβικ
Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο του Όσλο σε κάθειρξη 21 ετών για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011 στη νορβηγική πρωτεύουσα.

Η ποινή αυτή είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να επιβληθεί, αλλά είναι πιθανό να παραταθεί επ’ αόριστον, εφόσον ο Μπρέιβικ κρίνεται επικίνδυνος.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα πως ο 33χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής είναι ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Ο Μπρέιβικ είναι υποχρεωμένος να εκτίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια της ποινής του, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταθέσει αίτημα απελευθέρωσής του, πριν συμπληρώσει μία δεκαετία έγκλειστος.

Οι πέντε δικαστές απέρριψαν το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής να θεωρηθεί ψυχωτικός. Ψυχίατροι που εξέτασαν τον Μπρέιβικ κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα: ορισμένοι ότι πάσχει από «σχιζοφρενική παράνοια» και άλλοι ότι είναι πνευματικά υγιής και συνεπώς υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Ο ίδιος ο Μπρέιβικ είχε παραδεχθεί τις τρομερές αλλά «απαραίτητες», όπως τις είχε χαρακτηρίσει, πράξεις του και είχε δηλώσει πως θέλει να κηρυχθεί από το δικαστήριο ποινικά υπεύθυνος.

Ο Μπρέιβικ θα παραμείνει στην απομόνωση στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ίλα στα περίχωρα του Όσλο, σε χώρο που θα περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής, τηλεόραση και ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012, 12:00