Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε τη ρεπόρτερ Pelin Unker της Deutsche Welle σε 13 μήνες και 15 ημέρες φυλάκιση για τις αποκαλύψεις που είχε κάνει πριν από έναν χρόνο γύρω από τα «Paradise Papers» στην τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet». Η καταδικασθείσα καλείται να πληρώσει και πρόστιμο 8.600 τουρκικών λιρών (1.370 ευρώ).

Στις αποκαλύψεις περιλαμβάνονταν οι λογαριασμοί που διατηρούσε σε εξωχώριες τράπεζες ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και η καταδίκη επιβλήθηκε για την «προσβολή και δυσφήμηση κυβερνητικού αξιωματούχου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Unker, η οποία δεν συνεργάζεται πλέον με την «Cumhuriyet», δεν φυλακίστηκε αμέσως, αλλά της δόθηκε η ευκαιρία να υποβάλει έφεση.

Η εκπρόσωπος της Deutsche Welle, Christoph Jumpelt, δήλωσε πως «η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες ανησυχίες γύρω από τον περιορισμό των ελευθεριών του Τύπου και του λόγου στην Τουρκία – θέμα που έχει προβληματίσει εδώ και πολύ καιρό».

«Κάθε νέα καταδίκη δημοσιογράφου σημαίνει πως η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στον περιορισμό των ελευθεριών του Τύπου» πρόσθεσε η εκπρόσωπος της DW.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης