Καταδίκη σε 18μηνη φυλάκιση για χιτλερικό χαιρετισμό στην Αυστρία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015, 20:17
Καταδίκη σε 18μηνη φυλάκιση για χιτλερικό χαιρετισμό στην Αυστρία
Η αυστριακή Δικαιοσύνη δεν φαίνεται να χαρίζεται σε νεοναζιστικές δραστηριότητες, όπως δείχνει η 18μηνη ποινή φυλάκισης που επέβαλε δικαστήριο της πόλης Γκρατς σε 27χρονο κάτοικο της πόλης, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία του χιτλερικού χαιρετισμού.

Το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο στη βάση του «Νόμου περί εθνικοσιαλιστικής επαναδραστηριοποίησης», ο οποίος ισχύει και εφαρμόζεται στην Αυστρία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση του γερμανοναζιστικού Τρίτου Ράιχ.

Η ποινή φυλάκισης με αναστολή επιβλήθηκε κατόπιν και της ομόφωνης απόφασης των οκτώ ενόρκων που συμμετείχαν στη δίκη, στην οποία ο κατηγορούμενος προσήχθη μετά από μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του από τις αστυνομικές αρχές, στη βάση εικόνων βίντεο από τη συμμετοχή του σε διαδήλωση της ρατσιστικής οργάνωσης Pegida στο Γκρατς την 29η Μαρτίου.

Ο 27χρονος εμφανίζεται στο βίντεο να χαιρετά χιτλερικά με το δεξί του χέρι, κατά την ομιλία του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος της Βαυαρίας «Η Ελευθερία», Μίχαελ Στιούρτσενμπεργκερ, στη διάρκεια διαδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης με τον εύηχο τίτλο «Πρώτος εαρινός περίπατος του Γκρατς».

Στην ανάκριση, ο κατηγορούμενος είχε καταθέσει ότι απλώς συμμετείχε στις «ζητωκραυγές» στη διάρκεια της διαδήλωσης, ενώ στη δίκη ισχυρίστηκε ότι χαιρετούσε κάποιον γνωστό του - αρνούμενος πως διατηρεί σχέσεις με νεοναζιστικούς κύκλους.

Η επωνυμία της ρατσιστικής οργάνωσης Pegida, η οποία ιδρύθηκε στη Γερμανία κι έχει «παραρτήματα» σε άλλες χώρες, προέρχεται από τα αρχικά των γερμανικών λέξεων που μεταφράζονται σε «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015, 20:18