Δέκα Σομαλοί κρίθηκαν σήμερα ένοχοι για πειρατεία από δικαστήριο του Αμβούργου και καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης δύο ως επτά ετών, στην πρώτη δίκη για πειρατεία που γίνεται στη Γερμανία εδώ και αιώνες.

Τρεις από τους πειρατές ήταν κάτω από 18 ετών το 2010, οπότε διέπραξαν τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται, και καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση. Καθώς έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια στη φυλακή αναμένοντας τη δίκη τους θα αφεθούν ελεύθεροι και ίσως απελαθούν στη Σομαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε έξι με επτά χρόνια κάθειρξη για επιθέσεις σε πλοία και απαγωγές.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει την καταδίκη τους από 4 χρόνια φυλάκιση ως 12 χρόνια κάθειρξη.

Οι σομαλοί πειρατές είχαν συλληφθεί από το ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό αφού κατέλαβαν το υπό γερμανική σημαία φορτηγό πλοίο Taipan στον Ινδικό Ωκεανό στις 4 Απριλίου 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 15μελές πλήρωμα του Taipan είχε καταφέρει να καταφύγει σε ένα ασφαλές δωμάτιο όταν δέχθηκε την επίθεση των πειρατών και ενημέρωσε τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην οποία ανήκε το πλοίο στο Αμβούργο.

Δίκες Σομαλών πειρατών έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, όμως αυτή είναι η πρώτη δίκη πειρατών στη Γερμανία εδώ και 400 χρόνια. Την εποχή εκείνη μάλιστα οι πειρατές κινδύνευαν να καταδικαστούν σε θάνατο δια αποκεφαλισμού.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης