Ως πολιτική δίωξη, καταγγείλει ο αρχηγός του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αυστρία, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, την καταδίκη, την περασμένη Τρίτη από ομόσπονδο δικαστήριο, σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών – οι έξι μήνες χωρίς αναστολή – για υπόθεση δωροληψίας, του αναπληρωτή κυβερνήτη του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας και τοπικού αρχηγού των Ελευθέρων, Ούβε Σόιχ.

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Στράχε σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του χθες από διακοπές, ένοχος δεν είναι ο Ούβε Σόιχ αλλά η δικαιοσύνη, η οποία έκρινε, με τη γνωστή της μέθοδο σε περιπτώσεις στελεχών του Κόμματος των Ελευθέρων, δηλαδή με πολιτικά κίνητρα, καθώς, όπως ο ίδιος διατεινόταν, οι πολιτικοί αντίπαλοί τους δεν μπορούν να τους νικήσουν σε εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο αρχηγός των Ελευθέρων, με τις σημερινές δηλώσεις του, όσο και άλλοι αξιωματούχοι του κόμματός του με τοποθετήσεις τους τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, επιδιώκουν να εμφανίσουν τον καταδικασθέντα πολιτικό ως “μάρτυρα” μιας δήθεν πολιτικής δίκης.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ως απορρέουσα πολιτικών κινήτρων, την καταδικαστική απόφαση του ομόσπονδου δικαστηρίου του Κλάγκενφουρτ, πρωτεύουσας του κρατιδίου της Καρινθίας, το οποίο υπήρξε επί δεκαετίες προπύργιο του γνωστότερου Αυστριακού ακροδεξιού ηγέτη, του εκλιπόντα τον Οκτώβριο του 2008, Γιεργκ Χάιντερ, προκατόχου του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στην αρχηγία των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, που στηρίχτηκε σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία του κατηγορούμενου με άλλο κομματικό στέλεχος – την πραγματοποίηση της οποίας ο ίδιος δεν αρνήθηκε – ο αναπληρωτής κυβερνήτης Ούβε Σόιχ είχε υποσχεθεί από την κυβερνητική του θέση, την απόδοση της αυστριακής υπηκοότητας σε Ρώσο υποψήφιο επενδυτή στην Καρινθία, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση παράλληλα, του κόμματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση επικύρωσης της απόφασης του δικαστηρίου, ενάντια στην οποία ασκήθηκε έφεση, ο Σόιχ θα οδηγηθεί για έξι μήνες στις φυλακές αλλά και θα χάσει αυτόματα το αξίωμα του αναπληρωτή κυβερνήτη στην τοπική κυβέρνηση της Καρινθίας.

Αντιδρώντας στην καταδικαστική απόφαση, όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα της Αυστρίας, απαιτούν την άμεση παραίτηση του καταδικασθέντα ακροδεξιού αξιωματούχου, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που βρίσκεται σε συνασπισμό με τους Ελευθέρους στην τοπική κυβέρνηση της Καρινθίας, ανακοίνωσε την αναστολή της κυβερνητικής τους συνεργασίας, μέχρι την απόφαση του εφετείου, ως προς την επικύρωση ή όχι της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Το Κόμμα των Ελευθέρων είχε αναδειχτεί τρίτο σε δύναμη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία το Σεπτέμβριο του 2008 (μετά τους Σοσιαλδημοκράτες με 34 % και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 26 %, που σχημάτισαν κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού”).

Πρόσφατες όμως δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές το 2013, φέρουν το ποσοστό των Ελευθέρων να βρίσκεται πάνω από το 25 % και να αγγίζει το πρωτοφανές 27 % που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 1999, σχηματίζοντας στη συνέχεια και για επτά συνεχή χρόνια, κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που είχε τότε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς ήταν το πρώτο ακροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη που συμμετείχε σε κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης