Με το σκεπτικό ότι το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει έναν πολίτη του από οικογενειακή βία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για την «υπόθεση Opuz», όπου μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από το γαμπρό της.

Είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο εκδίδει καταδικαστική απόφαση σε βάρος ενός κράτους, επειδή δεν μπόρεσε να προστατεύσει έναν πολίτη του από οικογενειακή βία, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της υπόθεσης «Opuz εναντίον Τουρκίας», η γειτονική χώρα κρίθηκε επίσης ένοχη για παραβίαση της συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη μεταχείριση και τις διακρίσεις.

Μάλιστα, η Τουρκία διατάχθηκε να καταβάλλει το ποσό των 36.500 ευρώ στην αιτούσα, της οποίας ο πρώην σύζυγος σκότωσε τη μητέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μισές περίπου γυναίκες στην Τουρκία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ δεκάδες γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο σε «εγκλήματα τιμής», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η ενάγουσα και η μητέρα της είχαν κατ’ επανάληψη ενημερώσει τις Αρχές ότι οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο και είχαν ζητήσει προστασία τουλάχιστον τέσσερις φορές, μεταξύ των ετών 1998 και 2002 και ένα μήνα πριν η μητέρα της πρώτης πυροβοληθεί και σκοτωθεί.

Οι δύο γυναίκες υπέστησαν τραύματα επικίνδυνα για τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια αρκετών περιστατικών κακομεταχείρισης από τον πρώην σύζυγο της ενάγουσας, συμπεριλαμβανομένου ενός, κατά το οποίο τραυμάτισε με μαχαίρι τη σύζυγό του. Για το περιστατικό αυτό, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και πρόστιμο μερικών εκατοντάδων ευρώ.

Ωστόσο, κρίθηκε ένοχος και του επεβλήθη ποινή ισόβιας κάθειρξης από τουρκικό δικαστήριο, όταν πυροβόλησε την πεθερά του, ενώ εκείνη και η κόρη της επιχειρούσαν να διαφύγουν σε μία άλλη πόλη.

Όμως, ο δολοφόνος αποφυλακίστηκε, καθώς εκκρεμούσε η εκδίκαση έφεσής του με το σκεπτικό ότι διέπραξε το φόνο, προκειμένου να προστατεύσει την «τιμή» της οικογένειάς του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης