Μια κατάδυση- ρεκόρ έλαβε χώρα στη θάλασσα της Ιαπωνίας, από τον Ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού, χάρη στο νέο διασωστικό σκάφος υποβρυχίων Igor Belousov, του οποίου η τεχνολογία επιτρέπει στους δύτες να αντέχουν πίεση 41 φορές μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική.

Ο ρώσοι δύτες πραγματοποίησαν κατάδυση 416 μέτρων εξερευνώντας την ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή και ξεδιπλώνοντας τη ρωσική σημαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη κατάδυση αποτελεί ρεκόρ για το ρωσικό ναυτικό.

Οι δύτες μπόρεσαν να καταδυθούν σε μεγάλο βάθος, με την πίεση του νερού να είναι ικανή να διαλύσει ένα απροετοίμαστο ανθρώπινο σώμα.

Ο εξοπλισμός των δυτών δίνει τη δυνατότητα κατάδυσης έως τα 450 μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα GvK-450, το οποίο χρησιμοποίησε η ομάδα, αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό με σκοπό να επεκτείνει τις δυνατότητες του ναυτικού στην εκτέλεση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποβρυχίων που κινδυνεύουν.

Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, οι δύτες επίσης πραγματοποίησαν άσκηση, συνδέοντας αγωγούς παροχής οξυγόνου σε αντίγραφο μέρους ενός υποβρυχίου.

Το σκάφος Igor Belusov είναι μέρος της σειράς σκαφών Project 21300 τα οποία φέρουν το σύστημα GvK-450. Τέσσερα ακόμη τέτοια σκάφη έχουν σχεδιαστεί, με το δεύτερο να αναμένεται να είναι έτοιμο το 2023.

Το απόλυτο ρεκόρ κατάδυσης πάντως το έθεσαν οι ΗΠΑ το 2006, όταν ένας δύτης κατάφερε να φτάσει σε βάθος 610 μέτρων φορώντας μια στολή με σύστημα ADS.

Πηγή: Sputnik 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης