Στις 19.00 ώρα Ελλάδας, ξεκίνησε η επίσημη τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στην τελετή βρέθηκαν προσκεκλημένοι οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να συνοδεύονται από ένα άτομο, καθώς και οι τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ με τις συζύγους τους, δηλαδή ο Τζορτζ και η Λάουρα Μπους, ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον, αλλά και ο Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ορκωμοσία ακολούθησε ένα event, αλλά και αυτό σε περιορισμένη κλίμακα, αφού η πανδημία και τα προβλήματα ασφαλείας που υφίστανται μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Δεκεμβρίου, κάνουν απαγορευτική κάθε παρουσία πλήθους στην τελετή.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την τελετή της ορκωμοσίας Μπάιντεν-Χάρις:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο tweet του Tζο Μπάιντεν

Το tweet της Κάμαλα Χάρις

Με ανάρτησή της στο Twitter η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, στέλνει το μήνυμα: «Έτοιμοι να υπηρετήσουμε»

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε συγχαρητήρια μέσω ανάρτησής του στο Twitter στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις.

19:13: Στο Καπιτώλιο ακούστηκε το Amazing Grace

19:02: «Καλώ όλους να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να δούμε ο ένας τον άλλο, να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο. Η πολιτική δεν πρέπει να είναι μάχες, δεν γίνεται να μάχεται ο ένας τον άλλο. Δεν θα αποτύχουμε ποτέ όταν λειτουργούμε ενωτικά», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

18:58: Στο βήμα ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εκφώνησε λόγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Στόχος μου να ενώσω την Αμερική, να λειτουργήσουμε μαζί ενωτικά, να βάλουμε στην άκρη φοβίες, εξτρεμισμούς, μόνο με το πνεύμα της ενότητας θα πετύχουμε πολλά, θα σβήσουμε λάθη του παρελθόντος, θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας, μόνο αν δώσουμε ασφάλεια και υγείας σε όλους, μόνο τότε θα κάνουμε την Αμερική έναν τόπο ειρήνης. Η Ιστορία μας ήταν μια Ιστορία μαχών, απόκτησης ισότητας. Υπήρχε δαιμονοποίηση, υπήρχε ρατσισμός», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Τζο Μπάιντεν.

«Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής. Αυτή είναι η ημέρα της Δημοκρατίας»

Ο Τζο Μπάιντεν δέχτηκε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων καθώς ανέβηκε στο βάθρο για να δώσει την ομιλία του, την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος. Αφού ευχαρίστησε όσους ήταν παρόντες στην τελετή, ο Μπάιντεν είπε: «Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής. Αυτή είναι η ημέρα της δημοκρατίας».

18:56: Μήνυμα για τον κορωνοϊό έστειλε ο Τζο Μπάιντεν, καθώς, όπως ανέφερε, έχουν χαθεί περισσότεροι άνθρωποι από τον ιό, περισσότεροι από αυτούς που έχασαν οι ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

18:49: Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

«Ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά τα καθήκοντα του Αμερικανού προέδρου της Αμερικής, να διατηρήσω, να προστατεύσω, να υπεραμυνθώ του Συντάγματος της Αμερικής», ανέφερε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

18:47: Στη σκηνή η Τζένιφερ Λόπεζ. Ντυμένη στα λευκά, τραγουδά προς τιμήν του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Δικαιοσύνη και ελευθερία σε όλους, ήταν το μήνυμα που έστειλε η διάσημη τραγουδίστρια. 

18:41: Ορκίστηκε η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Κάμαλα Χάρις, ορκίστηκε σε δύο Βίβλους, ενώπιον της πρώτης ισπανόφωνης γυναίκας μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου, Σόνια Σοτομαγιόρ

«Θα λειτουργώ με όρους ελευθερίας. Θα υποστηρίζω το Σύνταγμα. Θα λειτουργήσω υπό τους όρους που προβλέπονται, πάντοτε με τη βοήθεια του Θεού», ανέφερε κατά την ορκωμοσία της.

18:34: Η Lady Gaga ψάλλει τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ

Η Lady Gaga έφτασε στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Με ένα χρυσό μικρόφωνο, εμφανώς συγκινημένη, ερμηνεύει τον εθνικό ύμνο της Αμερικής.

Η Κάμαλα Χάρις θα ορκιστεί παρουσία της πρώτης ισπανόφωνης γυναίκας μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου, Σόνια Σοτομαγιόρ. Στη φωτογραφία η Κάμαλα Χάρις με τον Μπάρακ Ομπάμα.

18:20: Ξεκίνησε η τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

O Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Δρ. Τζιλ Μπάιντεν βρίσκονται στην εξέδρα. Η τελετή ορκωμοσίας ξεκίνησε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε μια επιστολή για τον Τζο Μπάιντεν. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε μια επιστολή στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Η επιστολή που άφησε στο Οβάλ Γραφείο για τον διάδοχό του αποτελεί παράδοση στις ΗΠΑ.

Η στιγμή που ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η σύζυγός του Τζιλ, η νέα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο σύζυγός της Νταγκ Ίμχοφ καταφθάνουν στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία.

Τα tweets της Lady Gaga λίγο πριν τραγουδήσει live:

Ο Μάικ Πενς στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Το tweet του Μπάιντεν στη σύζυγό του πριν την ορκωμοσία: «Σ ‘αγαπώ, Τζιλ»

Λίγο μετά την άφιξή τους στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για την ορκωμοσία, ο λογαριασμός του Τζο Μπάιντεν έστειλε ένα tweet με ένα μήνυμα στη σύζυγό του, την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν.

«Σ ‘αγαπώ, Τζίλυ και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευγνώμων που σε έχω μαζί μου στο ταξίδι μπροστά», έγραψε στο tweet.

Λίγο πριν τις 18:00 υπήρξε απειλή για βόμβα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ενώ στο σημείο υπήρχε αυξημένη παρουσία της Εθνικής Φρουράς.

Ο Τζορτζ Μπους και η Λάουρα Μπους έφτσαν στο Καπιτώλιο για να παρευρεθούν στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Ο πρώην πρόεδρος και η πρώην κυρία χαιρέτησαν στους δημοσιογράφους καθώς έμπαιναν στο κτήριο.

Ο Μπιλ και η Χίλαρι Κλίντον κατά την άφιξή τους στο Καπιτώλιο.

Νωρίτερα, ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα έφτασαν στο Καπιτώλιο για να παρευρεθούν στην ορκωμοσία του νέου προέδρου και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Ο Μπέρνι Σάντερς έφτασε στο Καπιτώλιο λίγο πριν τις 18:00.

Το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ήρεμο και γαλήνιο. Ο εξωτερικός χώρος όπου κανονικά θα περίμενε κανείς χιλιάδες άτομα είναι ως επί το πλείστον άδειος, εκτός από μερικές πλαστικές καρέκλες σε απόσταση μεταξύ τους, μερικές τηλεοπτικές κάμερες και κάποιες χημικές τουαλέτες.

Ο Τζο Μπάιντεν, η σύζυγός του Τζιλ και η Κάμαλα Χάρις με τον σύζυγό της Νταγκ Έμχοφ φτάνουν στα σκαλιά του Καπιτωλίου των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις κατά την άφιξή τους στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία. Νωρίτερα είχαν παρακολουθήσει τη Λειτουργία στον ναό του Αγίου Ματθαίου.

Λίγο πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, ο Μπάρακ Ομπάμα έκανε ένα tweet μια φωτογραφία στην οποία είναι μαζί με τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Μάλιστα γράφει: «Συγχαρητήρια στον φίλο μου, Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν! Τώρα είναι η ώρα σου!». Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος του προέδρου Ομπάμα.

Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ, αναχώρησε για τη Φλόριντα, καθώς εδώ και πολλές ημέρες είχε ανακοινώσει πως δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Για την ακρίβεια, θα βρίσκεται πολύ μακριά από την Ουάσινγκτον όταν ο Τζο Μπάιντεν θα ορκίζεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών…

Ο απερχόμενος πρόεδρος μπορεί να μην υποδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία, ωστόσο ευχήθηκε καλή τύχη στη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Ντόναλντ Τραμπ: «Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο»

Νωρίτερα, απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στη βάση Andrews, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης