Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την καταδίκη μιας ακόμη ομάδας ακτιβιστών από το Ομάν σε ποινές φυλάκισης με την κατηγορία της συνάθροισης σε δημόσια οδό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα δείγμα «της αυξανόμενης αδιαλλαξίας προς τους αντιφρονούντες στη χώρα αυτή».

Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έντεκα από τους ακτιβιστές καταδικάστηκαν χθες Τετάρτη σε ένα χρόνο φυλάκιση ο καθένας αλλά και να καταβάλλουν πρόστιμο 200 ριάλ (422 ευρώ) επειδή συμμετείχαν «σε μια ειρηνική διαδήλωση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ακόμη ακτιβιστής καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση για προσβολή του σουλτάνου.

«Η απόφαση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά δικαστικών υποθέσεων που αφορούν περίπου 35 ακτιβιστές από το Ομάν, οι οποίοι διώκονται για τις εκκλήσεις τους να υπάρξει περισσότερη ελευθερία στη χώρα», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην ανακοίνωσή της.

Αυτοί οι διανοούμενοι και μπλόγκερ που ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις συνελήφθησαν στις αρχές Ιουνίου και όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι. Όσοι έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης πρέπει να πληρώσουν ένα πρόστιμο ύψους 1.000 ριάλ (2.100 ευρώ) για να παραμείνουν εκτός φυλακής μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ομάν σημειώθηκαν πέρυσι, στο πλαίσιο της Αραβικής Άνοιξης, διαδηλώσεις με αίτημα κυρίως τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ο σουλτάνος Καμπούς, που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία 42 χρόνια, προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και διεύρυνε τις εξουσίες της συμβουλευτικής συνέλευσης.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης