Η απόφαση που πήρε η Ουάσινγκτον να τερματίσει τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που προσφέρει βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες είχε καθαρά πολιτικά κίνητρα, κατήγγειλε ο επικεφαλής της την Κυριακή, αντικρούοντας τον ισχυρισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι αφορούσε κυρίως τον τρόπο που λειτουργεί η υπηρεσία αυτή.

Ο Πιερ Κρέχενμπουλ, επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του και την «απογοήτευσή του» για την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δύο ημέρες νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προέτρεψε παράλληλα τους διεθνείς δωρητές να κάνουν ένα βήμα μπροστά για να καλυφθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας, που ανέρχεται στα 217 εκατομμύρια δολάρια για φέτος.
Η Ουάσινγκτον επέκρινε τον τρόπο λειτουργίας του UNRWA, υποστηρίζοντας ότι είναι «προβληματικός» και δη «ανεπιστρεπτί».
«Θέλω να ξεκαθαρίσω εδώ ότι αυτή (η απόφαση) ελήφθη, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, για λόγους πολιτικής φύσης που δεν έχουν καμιά σχέση με τις επιδόσεις του UNRWA», αντέτεινε ο Κρέχενμπουλ, ο οποίος μίλησε στο Γερμανικό Πρακτορείο στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας.

«Το λέω αυτό με μεγάλη αυτοπεποίθηση, διότι κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχα στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο του 2017, λίγο καιρό πριν ληφθούν τα πρώτα μέτρα, είχε εκφραστεί η αναγνώριση και ο σεβασμός από πλευράς αξιωματούχων των ΗΠΑ για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το UNRWA», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για τον Κρέχενμπουλ, δεν μπορεί να κατηγορεί κανείς αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ για τη συνέχιση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η σύγκρουση συνεχίζεται, επτά δεκαετίες αφότου άρχισε, απλούστατα εξαιτίας πολιτικών παραγόντων», υπογράμμισε ο Κρέχενμπουλ.
«Είναι το γεγονός ότι τα μέρη και η διεθνής κοινότητα δεν έχουν μπορέσει να επιλύσουν αυτή την κρίση που εξηγεί γιατί οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες είναι ακόμα πρόσφυγες έπειτα από 70 χρόνια. Δεν έχει καμιά σχέση με τη διαιώνιση της κατάστασης αυτής από το UNRWA», πρόσθεσε, αντικρούοντας άλλον έναν ισχυρισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η απόφαση που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον την Παρασκευή ακολούθησε την αναγγελία πως οι ΗΠΑ θα συνεισέφεραν μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια φέτος στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για να προσφέρει βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία, τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας, τον Λίβανο και τη Συρία, από 365 εκατ. δολάρια το 2017.
Το UNRWA απευθύνει εκκλήσεις στους διεθνείς δωρητές έκτοτε να αυξήσουν τις συνεισφορές τους, ενώ απέλυσε μέρος του προσωπικού του στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο μήνα.

Πολλές χώρες υποσχέθηκαν να αυξήσουν τις δωρεές τους προς την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Τουρκία, η Ινδία, η Ινδονησία και η Μαλαισία, είπε ο Κρέχενμπουλ και συμπλήρωσε πως μετά την αναγγελία της απόφασης των ΗΠΑ, καταγράφεται επίσης «μεγάλη αύξηση των δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα».

Ο Κρέχενμπουλ βρισκόταν στην Ιορδανία για να παραστεί σε μια τελετή σε σχολείο που λειτουργεί το UNRWA σε έναν καταυλισμό προσφύγων στο νοτιοανατολικό Αμάν, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για τον επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, το άνοιγμα των σχολείων του στην Ιορδανία, που ακολουθεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη την περασμένη εβδομάδα, στέλνει ένα «πολύ ισχυρό μήνυμα» και μπορεί να «καθησυχάσει» τους πρόσφυγες, ενώ αποτελεί έναν «εορτασμό του δικαιώματος στη μόρφωση».

Ωστόσο σπουδαστές εξέφρασαν ανησυχίες στον Κρέχενμπουλ. Ο Άχμεντ Μπακρ, επικεφαλής της συνέλευσης των μαθητών των σχολείων του UNRWA στην Ιορδανία, τόνισε πως νοιώθει «ανήσυχος για το μέλλον της εκπαίδευσης» των νεαρών παλαιστινίων προσφύγων. «Σας παρακαλούμε να μας υποστηρίξετε, να συμμετάσχετε στην εκστρατεία Η Αξιοπρέπεια Είναι Ανεκτίμητη, προκειμένου να συμβάλλετε τα σχολεία μας να μείνουν ανοικτά», πρόσθεσε ο Μπακρ απευθυνόμενος στον Κρέχενμπουλ και μια διπλωματική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης