Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το Καζακστάν δεν σεβάστηκε τις δημοκρατικές αρχές κατά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες σημείωσε συντριπτική νίκη το κόμμα του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

«Παρά τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης να ενισχύσει τη δημοκρατική διαδικασία στο Καζακστάν και να οργανώσει εκλογές σύμφωνες προς τις διεθνείς προδιαγραφές, στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Ιανουαρίου δεν έγιναν σεβαστές και πάλι οι θεμελιώδεις αρχές μιας δημοκρατικής εκλογής» αναφέρει ο ΟΑΣΕ στα προκαταρκτικά συμπεράσματα που έδωσε στη δημοσιότητα την επομένη της ψηφοφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τεχνικά οι εκλογές αυτές ήταν καλά οργανωμένες και ορισμένες νομοθετικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν για να επιτρέψουν να εκλέξει έδρες στο Κοινοβούλιο τουλάχιστον ένα δεύτερο κόμμα.

Εντούτοις, οι Αρχές δεν δημιούργησαν τις απαραίτητες συνθήκες για τη διοργάνωση αληθινών πλουραλιστικών εκλογών, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για τη λειτουργία δημοκρατικών θεσμών».

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την εκλογική επιτροπή του Καζακστάν, το κόμμα Νουρ Οτάν του Ναζαρμπάγεφ συγκεντρώνει το 80,74% των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Διαβάστε επίσης: Πρώτο στις εκλογές το κυβερνών κόμμα του Καζακστάν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης