Η Μέγκαν Μαρκλ, η σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι, μαζί με τον οποίο παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης η οποία μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στη μοναρχία, κατηγόρησε τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας πως είχε εκφράσει ανησυχία για το πόσο σκούρο θα ήταν το χρώμα του δέρματος του γιου της και ότι την ώθησε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας.

Η 39χρονη Μέγκαν, η μητέρα της οποίας είναι Αφροαμερικανή και ο πατέρας της Αγγλοσάξονας, δήλωσε ότι προχώρησε με αφέλεια στον γάμο της με μέλος της βασιλικής οικογένειας το 2018. Σύντομα όμως κατέληξε να σκέφτεται την αυτοκτονία. Μάλιστα ζήτησε βοήθεια ψυχολόγου, αλλά η βασιλική αυλή τής το απέκλεισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μέγκαν Μαρκλ σημείωσε ότι η βασιλική οικογένεια είχε αρνηθεί τον τίτλο του πρίγκιπα για τον γιο της Άρτσι, ο οποίος είναι τώρα ενός έτους, επειδή υπήρχαν ανησυχίες «σχετικά με το πόσο σκούρο μπορεί να ήταν το δέρμα του».

«Αυτό μου μεταφέρθηκε από τον Χάρι, αυτές ήταν οι συζητήσεις που η οικογένεια είχε μαζί του» αναφέρει η Μέγκαν Μαρκλ στη συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον σύζυγό της πρίγκιπα Χάρι στην Όπρα Γουίνφρι και η οποία μεταδόθηκε από το CBS αργά το βράδυ της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια αρνήθηκε να πει ποιος εξέφρασε τις ανησυχίες αυτές, την ίδια στάση όμως κράτησε και ο Χάρι, ο οποίος δήλωσε ότι η οικογένειά του τους απέκοψε οικονομικά και ότι ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου, τον απογοήτευσε και μάλιστα αρνούνταν κάποια περίοδο να απαντήσει στις κλήσεις του.

Το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά με τη συνέντευξη αυτή, η οποία στη Βρετανία μεταδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η συγκεκριμένη συζήτηση με τη Γουίνφρι ήταν η πιο πολυαναμενόμενη βασιλική συνέντευξη που παραχωρήθηκε από τότε που η εκλιπούσα μητέρα του Χάρι, η πριγκίπισσα Νταϊάνα, μοιράστηκε προσωπικές λεπτομέρειες για τον αποτυχημένο γάμο της με τον Κάρολο, το 1995, πλήττοντας τη φήμη του διαδόχου και τη θέση της βασιλικής οικογένειας στα μάτια του βρετανικού κοινού.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τον γάμο της στον Πύργο των Ουίνδσορ, η Μέγκαν περιέγραψε κάποια μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα οποία δεν κατονόμασε, ως βάναυσα, ανειλικρινή και ένοχα για ρατσιστικά σχόλια.

Επίσης κατηγόρησε την Κέιτ, τη σύζυγο του μεγαλύτερου αδελφού του Χάρι, του πρίγκιπα Ουίλιαμ, ότι την έκανε να κλάψει πριν από τον γάμο της.

Μολονότι η βασιλική οικογένεια δέχτηκε ανοιχτά κριτική, ούτε ο Χάρι ούτε η Μέγκαν επιτέθηκαν ευθέως στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Σε γενικές γραμμές οι φίλοι τους σχολιάζουν πως αυτό που έκαναν ήταν να μεταφέρουν την πικρία τους για ό,τι έγινε. Δεν έχουν κανέναν λόγο να έρθουν σε ρήξη με την πιο δυνατή -τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά- βρετανική βασιλική οικογένεια.

Ωστόσο η Μέγκαν δήλωσε ότι «η Εταιρεία», της οποίας ηγείται η Ελισάβετ, την είχε αναγκάσει σε σιωπή και ότι κώφευσε στις εκκλήσεις της για βοήθεια ενώ βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω των ρατσιστικών σχολίων και την άσχημη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει.

«Απλώς δεν ήθελα να ζήσω άλλο. Και αυτή ήταν μια πολύ καθαρή, αληθινή και τρομακτική διαρκής σκέψη. Και θυμάμαι πως ο Χάρι απλώς με παρηγορούσε σαν μωρό» σημείωσε η Μέγκαν σκουπίζοντας τα δάκρυά της.

«Πολύ απογοητευμένος»

Η ανακοίνωση από τον Χάρι και τη Μέγκαν τον Ιανουάριο του 2020 ότι σκόπευαν να εγκαταλείψουν τους βασιλικούς τους ρόλους βύθισε την οικογένεια σε κρίση. Τον περασμένο μήνα το Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσε ότι το «διαζύγιο» θα είναι οριστικό, καθώς το ζεύγος είχε αρχίσει να χτίζει τη δική του ανεξάρτητη ζωή στις ΗΠΑ.

Ο 36χρονος Χάρι δήλωσε στη συνέντευξη αυτή ότι άφησε τα βασιλικά του καθήκοντα λόγω έλλειψης κατανόησης και επειδή ανησυχούσε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, αναφερόμενος βασικά στον θάνατο της μητέρας του Νταϊάνας, η οποία έχασε τη ζωή της σε τροχαίο το 1997, όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε επιτάχυνε για να ξεφύγει από τους φωτογράφους.

Στην ερώτηση τι θα έλεγε η μητέρα του για τα γεγονότα αυτά, ο Χάρι είπε: «Νομίζω ότι θα αισθανόταν πολύ θυμωμένη και πολύ λυπημένη για την τροπή που πήραν τα πράγματα».

Ο Χάρι πρόσθεσε ότι αισθάνεται «πολύ απογοητευμένος» από τον πατέρα του και συνέχισε: «Η οικογένειά μου κυριολεκτικά με απέκοψε οικονομικά».

Ο Χάρι αρνήθηκε ότι έπληξε τη γιαγιά του, τη βασίλισσα Ελισσάβετ, με την απόφασή του να αποχωρήσει από τη βασιλική ζωή, αλλά πρόσθεσε ότι ο πατέρας του σταμάτησε κάποια περίοδο να δέχεται τα τηλεφωνήματά του.

«Είχα τρεις συνομιλίες με τη γιαγιά μου και δύο συνομιλίες με τον πατέρα μου προτού σταματήσει να δέχεται τα τηλεφωνήματά μου. Και μετά απλώς μου είπε: “Μπορείς να τα στείλεις γραπτά όλα αυτά;”».

Οι επικριτές του ζεύγους από την άλλη λένε ότι η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι ήθελαν να βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλά δεν είχαν την πρόθεση να ζήσουν με όλη την προσοχή που έφερε αυτό. Οι υποστηρικτές τους από την άλλη δηλώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο τους αντιμετώπισαν δείχνει πώς ένας απαρχαιωμένος βρετανικός θεσμός στράφηκε εναντίον μιας σύγχρονης, ανεξάρτητης μιγάδας.

Ψέματα και δάκρυα

Την ίδια ώρα υπήρξαν ισχυρισμοί για μπούλινγκ από την πλευρά της Μέγκαν, οι οποίοι δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα The Times πριν από τη συνέντευξη του ζεύγους στην Όπρα Γουίνφρι. Το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς προσθέτοντας ότι «ανησυχεί πολύ».

Σύμφωνα με τον στενό κύκλο του Χάρι και της Μέγκαν, άτομα του παλατιού (οι άνθρωποι με τα γκρι κοστούμια, όπως τους ονόμαζε η Νταϊάνα), όταν αντιλήφθηκαν πως θα βρεθούν στο κέντρο των αναταραχών, φρόντισαν με τη διαρροή ενός email στους Times του Μέρντοχ να δημιουργήσουν χάος αλλά και δεύτερες σκέψεις για τις καταγγελίες των Χάρι και Μέγκαν που θα ακολουθούσαν. Η διαρροή του email έγινε ως εξής: ο Χάρι και η Μέγκαν φαινόταν πως στη συνέντευξή τους στην Όπρα θα στοχοποιήσουν τους «Palace 4», το Κουαρτέτο Δημοσίων Σχέσεων του Παλατιού εκείνης της εποχής. Αυτοί με τη σειρά τους το θεώρησαν αναμενόμενο και ως απάντηση διέρρευσαν ένα email, που είναι αμφίβολο από πότε υπάρχει -πάντως ήρθε στο φως με δύο χρόνια καθυστέρηση- και το οποίο είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους οι δύο από τους «Palace 4», οι Σάιμον Κέις και Τζέισον Κνάουφ. Μάλιστα το email διέρρευσε στους Times που ανήκουν στον Ρόμπερτ Μέρντοχ. Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Eλίζαμπεθ Μέρντοχ, κόρης του Μέρντοχ, είναι η Σαμάνθα Καράδερς, η τρίτη της ομάδας «Palace 4».

Μετά την ανακοίνωση του Παλατιού ότι θα προχωρήσει σε έρευνα για τις καταγγελίες μπούλινγκ εκ μέρους της δούκισσας του Σάσεξ, νέα ανακοίνωση του παλατιού έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: Δεν θα προσκληθούν να καταθέσουν Χάρι και Μέγκαν, διότι η έρευνα δεν γίνεται γι΄ αυτούς. Το Παλάτι, όπως λέει, «θέλει να δει τι δεν λειτούργησε σωστά και τι μαθήματα μπορεί να πάρει από αυτό». Το δε αποτέλεσμα της έρευνας δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τα τέλη του ’22, αν γνωστοποιηθεί βέβαια ποτέ. Είναι προφανές ότι το Παλάτι δεν ερευνά τη Μέγκαν και τις κατηγορίες απέναντί της, αλλά στο στόχαστρο μπαίνουν «οι άνθρωποι με τα γκρι κοστούμια», τα λάθη που έκαναν και πώς έγινε η διαρροή.

Η Μέγκαν Μαρκλ είπε στη Γουίνφρι ότι κάποιοι εντός της βασιλικής οικογένειας όχι μόνο απέτυχαν να την προστατεύσουν από κακόβουλους ισχυρισμούς, αλλά είπαν ψέματα για να καλύψουν άλλους.

«Ήταν μόλις είχαμε παντρευτεί και όλα άρχισαν πραγματικά να γίνονται χειρότερα. Τότε κατάλαβα ότι όχι μόνον εμένα δεν προστάτευαν, αλλά ότι ήταν πρόθυμοι να πουν ψέματα για να προστατεύσουν άλλα μέλη της οικογένειας» είπε.

Η Μέγκαν αρνήθηκε επίσης την ιστορία εφημερίδας ότι αυτή είχε κάνει τη δούκισσα του Κέμπριτζ να κλάψει πριν να παντρευτεί τον Χάρι και σημείωσε ότι αυτό ήταν ένα σημείο καμπής στις σχέσεις της με τα μέσα ενημέρωσης και το Παλάτι.

«Το αντίστροφο συνέβη» δήλωσε η Μέγκαν. «Λίγες μέρες πριν από τον γάμο, η Κέιτ είχε αναστατωθεί με κάτι το οποίο είχε σχέση με τα φορέματα των κοριτσιών, με τα λουλούδια, και με έκανε να κλάψω. Και πραγματικά με πλήγωσε» ανέφερε.

Η Μέγκαν, η οποία είπε ότι δεν πληρώθηκαν για τη συνέντευξη, δήλωσε επίσης ότι δεν είχε καταλάβει τι θα ακολουθούσε μετά τον γάμο της, με τον οποίο μπήκε στη βασιλική οικογένεια και «προχώρησε σε αυτόν με αφέλεια».

Το ζευγάρι αποκάλυψε επίσης ότι η Μέγκαν, η οποία είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί, περιμένει κοριτσάκι.

Ο Χάρι είπε εξάλλου ότι η Μέγκαν τον «έσωσε» από την εγκλωβισμένη βασιλική ζωή του. «Διαφωνώ, νομίζω ότι αυτός μας έσωσε όλους. Εσύ πήρες μια απόφαση που σίγουρα έσωσε τη ζωή μου» είπε η Μέγκαν.

«Αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο μόνον η αρχή για μας» ανέφεραν.

Εκατομμύρια για μια συνέντευξη

Η κρίση φέρνει στον νου αυτή που οδήγησε στο διαζύγιο του Καρόλου και της Νταϊάνας, των γονιών του Χάρι, ο οποίος είναι σήμερα 36 ετών, καθώς και την πολύκροτη συνέντευξη της Lady D το 1995 στο βρετανικό κανάλι BBC1.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν ότι έβλεπα την ιστορία να επαναλαμβάνεται» εξηγεί ο πρίγκιπας Χάρι σε ένα άλλο απόσπασμα της ειδικής εκπομπής του CBS, μια αναφορά στην τραγική τύχη της πριγκίπισσας της Ουαλίας, που σκοτώθηκε το 1997 σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ ο οδηγός της προσπαθούσε να αποφύγει τους παπαράτσι.

Το τελευταίο, μέχρι στιγμής, κεφάλαιο στην ιστορία είναι η δημοσίευση, το Σάββατο, από τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ενός άρθρου που περιέχει μαρτυρίες πολύ επικριτικές για τη Μέγκαν Μαρκλ, η οποία εμφανίζεται ως εγωίστρια, υπολογίστρια και ιδιότροπη.

Αφού επιβεβαίωσαν στη βασίλισσα την οριστική αποχώρησή τους από τη βασιλική οικογένεια, έπειτα από μια δοκιμαστική περίοδο, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ, που είναι παντρεμένοι από τον Μάιο 2018, έχασαν τον Φεβρουάριο και τους τελευταίους επίσημους τίτλους τους.

Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στον Καναδά και μετά, από τον Μάρτιο, στην Καλιφόρνια, στο Μοντεσίτο, κεφαλοποιώντας την εικόνα του ως ένα σύγχρονο, μεικτό ζευγάρι, στραμμένο στον τομέα του ανθρωπισμού, σε μια χώρα όπου η κοινή γνώμη είναι πολύ πιο ευνοϊκή απέναντί του απ’ ό,τι στη Βρετανία.

Όταν ορισμένοι Βρετανοί βασιλικοί σχολιαστές επικρίνουν το ζευγάρι, χαρακτηρίζοντάς το ασυνεπές και εγωκεντρικό, μερικοί Αμερικανοί παρατηρητές οσμίζονται στην αντιμετώπιση της Μέγκαν Μαρκλ την μπόχα του ρατσισμού.

Αφότου έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ζευγάρι δημιούργησε το ίδρυμά του, το Archewell, και άρχισε να ασχολείται με την παραγωγή προγραμμάτων για το Netflix, έναντι ποσού που αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν σε 100 εκατομμύρια δολάρια, και podcasts για το Spotify.

Σ’ αυτό προστίθεται μια σύμπραξη που έχει ήδη ανακοινωθεί με τη νέα πλατφόρμα Apple TV+, σε συνεργασία με την Αμερικανίδα παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρι, η οποία πήρε τη συνέντευξη από το πριγκιπικό ζεύγος που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Το ζευγάρι αξίζει χρυσάφι και, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, «η Όπρα» πούλησε τη συνέντευξη αυτή στο CBS για 7 έως 9 εκατομμύρια δολάρια, διατηρώντας παράλληλα τα διεθνή δικαιώματα, τα οποία αποτελούν πηγή πλούσιων εσόδων, καθώς μεγάλο μέρος του πλανήτη περιμένει το αποψινό τηλεοπτικό ραντεβού.

Οι αντιδράσεις για τη συνέντευξη

Βίκυ Φορντ, υφυπουργός αρμόδια για τα Παιδιά και τις Οικογένειες

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως χώρος για ρατσισμό στην κοινωνία μας» δήλωσε στο Sky News η Φορντ, αν και πρόσθεσε πως δεν είδε τη συνέντευξη στο CBS, η οποία μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Republic, οργάνωση που αγωνίζεται για την κατάργηση της μοναρχίας

«Η μοναρχία μόλις επλήγη από τη χειρότερη κρίση της από την παραίτηση του 1936. Είτε για το καλό της Βρετανίας είτε για το καλό των νεότερων μελών της βασιλικής οικογένειας, αυτός ο σάπιος θεσμός πρέπει να φύγει».

Πιρς Μόργκαν, Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής

«Αυτή η συνέντευξη συνιστά απολύτως μια επαίσχυντη προδοσία της βασίλισσας και της βασιλικής οικογένειας. Τις περίμενα όλες αυτές τις άθλιες καταστροφικές ανοησίες, που εξυπηρετούν μόνον την ίδια, από τη Μέγκαν Μαρκλ, αλλά για τον Χάρι, ότι θα την άφηνε να αποκαθηλώσει την οικογένειά του και τη Μοναρχία κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι επαίσχυντο».

Σερένα Γουίλιαμς, Αμερικανίδα τενίστρια

«Η Μέγκαν Μάρκλ, η ανιδιοτελής μου φίλη, ζει τη ζωή της -και ηγείται δίνοντας το παράδειγμα- με ενσυναίσθηση και συμπόνοια. Με διδάσκει καθημερινά τι σημαίνει να είναι κανείς πραγματικά ευγενής. Τα λόγια της δείχνουν τον πόνο και τη σκληρότητα που έχει βιώσει».

Μπίλι Τζιν Κινγκ, Αμερικανίδα πρώην τενίστρια

«Ανάμεσα στις αποκαλύψεις από τη συνέντευξη της Μέγκαν και του Χάρι βρίσκεται η πάλη της Μέγκαν με την ψυχική υγεία. Ελπίζουμε ότι η ειλικρίνειά της θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποδοχή και βοήθεια για αυτούς που τη χρειάζονται».

Πρώην ηθοποιός του STAR TREK Τζόρτζ Τάκεϊ

«Ίσως θα έπρεπε απλώς να κάνουν την Όπρα βασίλισσα και να τελειώνουν».

Daily Mail, Βρετανία, Πρωτοσέλιδος Τίτλος

«Η Μέγκαν κατηγορεί το Παλάτι για ρατσισμό»

Daily Mirror, Βρετανία, Πρωτοσέλιδος Τίτλος

«Ρωτούσαν πόσο σκούρο θα ήταν το δέρμα του Άρτσι»

Μπερνίς Κινγκ, το τελευταίο παιδί του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

«Η βασιλεία δεν είναι ασπίδα από την καταστροφή και την απόγνωση του ρατσισμού».

Νίνα Πάρκερ, Δημοσιογράφος του E!

«Ξέρετε γιατί οι μαύρες γυναίκες πιστεύουν τη Μέγκαν; Επειδή ξέρουμε ακριβώς πώς είναι αυτές οι μικροεπιθέσεις και πώς σε οδηγούν σιγά σιγά στην τρέλα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης