Η ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής ‘Οχθης πραγματοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς μετά την εκπνοή, τον περασμένο Σεπτέμβριο, του 10μηνου μορατόριου στην εποικιστική δραστηριότητα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 427 κατοικίες άρχισαν να κατασκευάζονται στους εβραϊκούς οικισμούς από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2010. Στην διάρκεια των εννέα μηνών που είχαν προηγηθεί του παγώματος αυτού, μόνο 114 κατοικίες είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, το Ισραήλ αποφάσισε να παγώσει την εποικιστική δραστηριότητα προκειμένου να ευνοήσει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο μετά την εκπνοή του παγώματος η κυβέρνηση Νετανιάχου αρνήθηκε να παρατείνει το μέτρο αυτό. Εκτοτε οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο συνεχίζεται η εποικιστική δραστηριότητα στα εδάφη όπου προσδοκούν να ιδρύσουν το ανεξάρτητο κράτος τους.

Η ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση κατά του εποικισμού “Ειρήνη Τώρα” αναφέρει ότι ο αριθμός των κατοικιών που κατασκευάζονται είναι πολύ υψηλότερος σε σχέση με αυτόν που δημοσιοποιεί η Στατιστική Υπηρεσία. Η ΜΚΟ που στηρίζει τα στοιχεία της σε επιτόπιες έρευνες και αεροφωτογραφίες κάνει λόγο για την ανέγερση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης