Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Παρ’ όλο που η ΕΕ, δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης σε θέματα εθνικής ασφάλειας των κρατών-μελών, η Κομισιόν επεξεργάζεται έναν «κατάλογο προσώπων που αποτελούν πιθανή απειλή τρομοκρατίας ή βίαιου εξτρεμισμού»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό αποκαλύπτει, σε γραπτή της έρώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς Cornelia Ernst, τονίζοντας ότι, ο εν λόγω «κατάλογος» περιγράφει τη διαφορετική ορολογία που χρησιμοποιείται, τα μέσα χειρισμού και τις διαδικασίες δίωξης που ακολουθούνται σε σχέση με «άτομα που αποτελούν δυνητική απειλή» ή παρόμοια καθορισμένα πρόσωπα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αναφέρεται σε άτομα που αποτελούν πιθανή απειλή τρομοκρατίας ή βίαιου εξτρεμισμού και η Κομισιόν παραδέχεται ότι έλαβε πληροφορίες από τα κράτη μέλη για να καταρτίσει αυτόν τον κατάλογο.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής ρωτάει τι συνεισφορά είχαν το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη στον «κατάλογο των προσώπων που αποτελούν πιθανή απειλή» της Κομισιόν, ποια κράτη μέλη δεν συμμετείχαν καθώς και πόσες από αυτές τις πληροφορίες που πρόκειται να χειριστεί η Κομισιόν προέρχονται πράγματι από μυστικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλήγοντας ρωτάει το Συμβούλιο, σε ποιο βαθμό πιστεύει ότι αυτό προσκρούει στο άρθρο 4 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ορίζει ότι η Ένωση δεν έχει εντολή για την «εθνική ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένου του έργου των μυστικών υπηρεσιών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης