Καταλονία: Ένας χρόνος μετά το δημοψήφισμα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018, 12:00
Καταλονία: Ένας χρόνος μετά το δημοψήφισμα
Περίπου 180.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες το βράδυ στη Βαρκελώνη, έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μετά τις διαδηλώσεις προκλήθηκαν σοβαρά επεισόδια από φανατικούς οπαδούς της ανεξαρτησίας.

Προηγουμένως, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν καταλάβει στην πόλη Τζιρόνα ράγες τρένων υψηλής ταχύτητας και παρεμπόδισαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε πολλούς δρόμους.

Ο νέος περιφερειακός πρόεδρος της κυβέρνησης Ζοακίμ Τόρα χαιρέτισε τις ακτιβιστικές δράσεις, θεωρώντας πως πρόκειται «για μέσα που μπορούν να ασκήσουν πίεση».

Λίγο μετά τις 21.00 διαδηλωτές παραβίασαν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας μπροστά από το περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαρκελώνης και κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, ενώ πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Στόχος των επικρίσεων των διαδηλωτών έγινε και ο Ζοακίμ Τόρα, στον οποίο οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας επιρρίπτουν κατηγορίες ότι δεν καταβάλλει σθεναρή αντίσταση εναντίον της κεντρικής διοίκησης. Οι διαδηλωτές αντικατέστησαν στο κεντρικό κτήριο της περιφερειακής διοίκησης της Βαρκελώνης σημαίες της Ισπανίας με σημαίες της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Ανεξαρτησίας ήταν αυτή που προέτρεψε στις ακτιβιστικές δράσεις. Ο περιφερειακός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στο πλήθος υπενθύμισε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας πριν από έναν χρόνο λέγοντας πως: «Όλα ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου και όλα ανάγονται στην 1η Οκτωβρίου». Ο υπουργός στεκόταν μπροστά από ένα μεγάλο μπάνερ, στο οποίο αναγραφόταν «Όχι στη λήθη, όχι στη συγγνώμη».

Εικόνες βίας που έκαναν τον γύρο του κόσμου

Στους δρόμους της Βαρκελώνης χιλιάδες φοιτητές -κι όχι μόνο- ζητούσαν να αναγνωριστούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του περασμένου χρόνου. Επεισόδια σημειώθηκαν και το περασμένο Σάββατο στην Καταλονία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα 24 άνθρωποι να τραυματιστούν και έξι να συλληφθούν.

Η χρόνια διαμάχη μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη και της Καταλονίας κορυφώθηκε πριν από έναν χρόνο, όταν διεξήχθη το δημοψήφισμα. Υπερίσχυσε το «Ναι», αλλά η συμμετοχή δεν ήταν μεγάλη. Οι εικόνες βίας όπου αστυνομικοί χτυπούσαν ψηφοφόρους έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η εκπρόσωπος Τύπου της νέας ισπανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε, πάντως, χθες τη στάση της αστυνομίας ως «λανθασμένη» και παράλληλα ζήτησε από την περιφερειακή κυβέρνηση να μετριάσει τους τόνους.

Τον Δεκέμβριο του 2017, έπειτα από εντολή της κεντρικής κυβέρνησης διεξήχθησαν νέες εκλογές στην Καταλονία. Η Μαδρίτη δεν αναγνώρισε την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης για ανεξαρτησία και ανέλαβε την προσωρινή διοίκηση της περιοχής. Ωστόσο, και ο νέος πρωθυπουργός Ζοακίμ Τόρα, ο οποίος ανέλαβε μετά τις εκλογές, τίθεται υπέρ του «δικαιώματος της αυτοδιάθεσης».

Πολλοί πολιτικοί που είχαν ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, ενώ άλλοι αυτοεξορίστηκαν, όπως ο πρώην περιφερειακός πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν.

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018, 13:16