Σειρά από ραδιοτηλεσκόπια κατόρθωσαν να μετρήσουν την απόσταση 66.000 ετών φωτός που χωρίζει από τη Γη, περιοχή του σύμπαντος που δημιουργούνται ακόμη αστέρια, στην άλλη άκρη του Γαλαξία.

Το επίτευγμα κατορθώθηκε με τη χρησιμοποίηση ομάδας ραδιοτηλεσκοπίων αποκαλούμενων «Very Long Baseline Array» (VLBA),που είναι διάσπαρτα στις ΗΠΑ και λειτουργούν με επίκεντρο το Socorro, στο New Mexico. Αποτελεί δε τη διπλάσια μέτρηση διαστημικής απόστασης αντικειμένου στον Γαλαξία μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να κατανοηθεί η μέτρηση θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ένα έτος φωτός ισούται με έξι τρισεκατομμύρια μίλια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο τεύχος του περιοδικού Science και πραγματοποιήθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα, η οποία «σχεδιάζει την σπειροειδή δομή και την κινηματική του Γαλαξία».

Σε δήλωσή του στο περιοδικό Science, ο επικεφαλής της μελέτης, αστρονόμος Alberto Sanna του Ινστιτούτου Max Planck υποστήριξε: «Πρόκειται για κάτι καταπληκτικό. Είναι η πρώτη φορά που ρίξαμε μια ματιά στην άλλη άκρη του Γαλαξία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχίζοντας το 2010, η ομάδα του δρα. Σάνα χρησιμοποιεί τα ραδιοτηλεσκόπια για να παρακολουθεί τα σήματα από την εξαέρωση υδάτινων πόρων και έξι μήνες αργότερα, όταν ο Ήλιος και η Γη βρίσκονταν στη μεγαλύτερη μεταξύ τους απόσταση, τα χρησιμοποιεί για να την καταμετρήσουν.

Οι μετρήσεις που έγιναν από την ομάδα των αστρονόμων

Η τεχνική, που αποκλήθηκε «τριγωνομετρική παράλλαξη», καταμέτρησε την απόσταση της Γης με αστέρι που βρίσκεται στο σπειροειδές σκέλος Scutum-Centaurus και υπολογίστηκε σε 66.000 έτη φωτός. Η προηγούμενη μέτρηση «παράλλαξης» που είχε κατορθωθεί ως τώρα, ήταν 36.000 έτη φωτός.

Σύμφωνα με δήλωση του Mark Reid, ανώτερο αστρονόμο του κέντρου αστροφυσικής της Harvard – Smithsonian στο Albuquerque Journal, η μελέτη θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία λεπτομερούς χάρτη του γαλαξία, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Όπως δήλωσε ο Reid «ως τώρα έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 100 απόμακρα ουράνια σώματα και άλλα 100 αναμένεται να χαρτογραφηθούν ώστε να ολοκληρωθεί το νότιο γήινο ημισφαίριο».

Τον Απρίλιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο, σχεδιάζει να ξεκινήσει το δικό του πρόγραμμα χαρτογράφησης του διαστήματος αποκαλούμενο Gaia, με τη χρησιμοποίηση δορυφόρου ικανού να αναπαράγει λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο αντικειμένων, κυρίως αστέρων του Γαλαξία μας. Αυτό ωστόσο αποτελεί και το μόλις 1% του αστρικού πληθυσμού του Γαλαξία.

Δείτε το βίντεο:

Πληροφορίες από rt.om

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης