Η πρώτη κατάπαυση του πυρός ισχύει –έστω και προσωρινά- από νωρίς το πρωί στη Συρία, με πολλούς αστερίσκους. Οι πρώτες πληροφορίες από τα μέτωπα, ανέφεραν γενικά πως επικρατούσε ηρεμία. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Συρία Staffan de Mistura ανακοίνωσε ότι «σε γενικές γραμμές επικρατεί ηρεμία, αλλά κάποιες πληροφορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας διερευνώνται».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος μεροληπτικά στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τη Ρωσία, υποστήριξε πως «παρακολουθούνται από κοντά οι δραστηριότητές τους».
Στην εκεχειρια πάντως περιλαμβάνονται οι χθροπραξίες ανάμεσα στις αντικυβερνητικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ και όχι εναντίον των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου και των συνδεδεμένων με την αλ-Κάιντα δυνάμεων του μετώπου αλ-Νούσρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους κύριους λόγους της εκεχειρίας, ήταν να επιτραπεί να περάσει η βοήθεια προς τις αποκλεισμένες περιοχές όπου επιλείτο ανθρωπιστική καταστροφή.
Στα επεισόδια παραβίασης της εκεχειρίας περιλαμβάνεται και έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο δύο άνθρωποι σε προάστιο της ελεγχόμενης από τις κυβερνητικές δυνάμεις Salamiyeh, κοντά στη Χάμα. Το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε ότι ακούγονταν σποραδικοί πυροβολισμοί στο Χαλέπι, αλλά σε γενικές γραμμές επικρατούσε ηρεμία.

Ο de Mistura ανακοίνωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 7 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να βοβαρδίζει θέσεις τζιχαντιστών, και την Παρασκευή ήταν έντονη η δραστηριότητα των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών. Ένας από τους κύριους λόγους της εκεχειρίας, ήταν να επιτραπεί να περάσει η βοήθεια προς τις αποκλεισμένες περιοχές όπου επιλείτο ανθρωπιστική καταστροφή. Ο ΟΗΕ έει περιγράψει τουλάχιστον 30 περιοχές όπου επείγει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Περί τις 100 ομάδες που απαρτίζουν το αντικυβερνητικό μπλοκ των ανταρτών συμφώνησαν να τηρήσουν την εκεχειρία σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανώτερης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HNC) της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα προειδοποίησαν την συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της «να μην εκμεταλλευθούν την κατάπαυση του πυρός για να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον αντιπολιτευόμενων ομάδων με την πρόφαση ότι μάχονται την τρομοκρατία».

Χάρτης που περιγράφει τις περιοχές που ελέγχουν οι αντιμαχόμενες ομάδες.



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του «θα συνεχίσουν να πλήττουν νόμιμους στόχους που έχουν περιγραφεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Όλοι οι παρατηρητές παραδέχονται πως η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, αλλά είναι και ο μόνος τρόπος να πρωθηθεί επίλυση στην πολύχρονη κρίση.

Ο πόλεμος στη Συρία, έχει πολλούς αντιπάλους όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς.
Λίγο πριν την κατάπαυση του πυρός ο επικεφαλής του μετώπους αλ-Νούσρα Abu Mohammed al-Golani «να εντατικοποιήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του καθεστώτος Μπασάρ αλ-Άσαντ και των συμμάχων του». Η συνέχιση των εχθροπραξιών εναντίον των ανταρτών του μετώπου αλ-Νούσρα, καθιστά προβληματική την εκεχειρία στην περιοχή γύρω απότ ο Χαλέπι.

Εκεί σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς έχουν συγκεντρωθεί περί τους 40.000 ένοπλοι αντικαθεστωτικοί αντάρτες που ανήκουν σε 50 διαφορετικές ομάδες. Από αυτές η πιο ιχυρή φαίνεται να είναι το μέτωπο αλ-Νούσρα. Λόγω των καλών σχέσεων ανάμεσα στις ανταρτικές ομάδες, θα είναι πολύ δύσκολο να χαρτογραφηθούν στόχοι που να ξεχωρίζουν ποιοι ανήκουν στους αντάρτες αλ-Νούσρα και ποιοι στους άλλους.

Η διασύνδεση ανάμεσα στις αντικαθεστωτικές ομάδες δικαιολογούσε τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους να επιτίθενται αδιακρίτως εναντίον τους. Οι ανταρτικές δυνάμεις των αντικαθεστωτικών αρχικά δεν ήταν περιλάμβαναν φανατικές ισλαμικές ομάδες στους κόλπους τους. Αλλά η ανάμειξη της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατιδίων του Κόλπου στην εξέγερση κατά του καθεστώτος Άσαντ προσανατολίσθηκαν στην ενίσχυση σαλαφιστικών ισλαμικών ομάδων. Έτσι σύμφωνα με πόρισμα του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, και δημοσιεύθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, αναφέρει πως οι πέντε κυριότερες μαχητών ανήκουν στο φάσμα των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Μία από αυτές τις ομάδες η Ahrar al Sham, υποστηρίζεται από την Τουρκία και αρκετά από τα Εμιράτα του Κόλπου. Τρεις άλλες από τις σαλαφιστικές οργανώσεις υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης