Πατήστε εδώ και δείτε live Sky news

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ και δείτε live Al Jazeera English

 

Από τις δύο τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ισχύει η μονομερής κατάπαυση του πυρός, που κήρυξε το Ισραήλ, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εκεχειρία, τηρείται τόσο από τον Ισραηλινό στρατό, όσο και από τους μαχητές της Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά ύστερα από τρεις εβδομάδες ανηλεών βομβαρδισμών και χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ψηφίζοντας υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, αποφασίζει να απεμπλακεί από μια αιματηρή επιχείρηση, καθώς ο στρατός θεωρεί ότι πέτυχε τους αντικειμενικούς στόχους που είχαν τεθεί κατά την έναρξη των επιχειρήσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Όλμερτ, η μονομερής κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει από χθες τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, ότι ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στα παλαιστινιακά εδάφη.

Πάντως, παρά την ισραηλινή εκεχειρία οι δηλώσεις εκπροσώπου της Χαμάς από τη Βηρυτό ότι εάν το Ισραήλ κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος θα συνεχιστεί, επί του παρόντος, φαίνεται ότι ισχύουν.

Η Χαμάς εν μέσω της παύσης των ισραηλινών όπλων εξαπέλυσε εκ νέου ρουκέτες κατά του Ισραήλ.   

«Η μονομερής κατάπαυση του πυρός δεν προβλέπει αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και όσο αυτός θα παραμένει στη Γάζα η αντίσταση και η αντιπαράθεση θα συνεχίζονται», είπε ο Ουσάμα Αμπού Χαμντάν. Ο Χαμντάν πρόσθεσε ότι θα επαναληφθούν σήμερα στο Κάιρο οι συνομιλίες ανάμεσα στην αιγυπτιακή πλευρά και της Χαμάς.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ μιλώντας στην τηλεόραση της χώρας, τόνισε πως το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει “αμέσως και χωρίς όρους” τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Κυριακή, θα διεξαχθεί κρίσιμη σύσκεψη κορυφής στη Αίγυπτο με τη συμμετοχή του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και πολλών ηγετών της Ευρώπης προκειμένου να βρεθεί λύση για την κατάπαυση του πυρός.

Χθες, η ισλαμιστική οργάνωση πρότεινε συμφωνία για εκεχειρία ενός έτους με την προϋπόθεση το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα και να άρει το εμπάργκο. Αργά τη νύχτα εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης επέστρεψαν στην Αίγυπτο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, συναντήθηκε με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις στην Ουάσιγκτον. Υπέγραψαν συμφωνία για την αποτροπή του λαθρεμπορίου όπλων μέσω της Λωρίδας της Γάζας.  

Χτύπησαν δεύτερη φορά σχολείο του ΟΗΕ

Ενώ ο διπλωματικός πυρετός ανεβαίνει, το πρώι, ισραηλινά άρματα μάχης εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον σχολείου του ΟΗΕ στο βόρειο τμήμα της Γάζας, σκοτώνοντας δύο αγόρια και μία μητέρα με το παιδί της. Άμαχοι είχαν καταφύγει στο συγκεκριμένο σχολείο για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Από την επίθεση στην πόλη Μπέιτ Λάχια, τραυματίστηκαν 14 άνθρωποι, ανάμεσά τους και η μητέρα των δύο αγοριών. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρκέστηκε να δηλώσει ότι ελέγχει την πληροφορία.

«Το Ισραήλ πρέπει να δώσει εξηγήσεις για ότι συμβαίνει», είπε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αρωγής των παλαιστίνιων προσφύγων. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός, έπληξε στη διάρκεια της νύχτας περίπου 50 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. Τέσσερις ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε άλλα επεισόδια βίας, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Η επίθεση στα κτίρια του ΟΗΕ

Την Πέμπτη τα ισραηλινά άρματα μάχης εξαπέλυσαν επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας. Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε και σε κτίριο που στεγάζει δημοσιογράφους από πολλά ξένα Mέσα Eνημέρωσης. Χτυπήθηκαν τα γραφεία του Reuters, ενώ στο κτίριο στεγάζονται και γραφεία του BBC, του Al Jazeera και του Al Arabiya.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχουντ Όλμερτ είπε ότι ο βομβαρδισμός των εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, ήταν απάντηση σε πυρά που ερρίφθησαν εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων από παλαιστίνιους ενόπλους που ήταν κρυμμένοι εκεί.

“Είναι απόλυτα αληθές ότι δεχθήκαμε επίθεση από το μέρος εκείνο. Αλλά οι συνέπειες προκαλούν μεγάλη λύπη και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό”, ανέφερε. Τους ισχυρισμούς του αρνούνται κατηγορηματικά υπάλληλοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ που βρίσκονταν στο κτίριο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Σιν Μπετ, την Ισραηλινή Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας, ο υπουργός Εσωτερικών της Χαμάς, ο Σαίντ Σιάμ, σκοτώθηκε στη Γάζα από ισραηλινό βομβαρισμό. Την είδηση επιβεβαίωσε και η τηλεόραση της Χαμάς Al Quds TV. “Με πράξεις και όχι λόγια θα εκδικηθούμε”, ανακοίνωσαν οι “Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ”, το ένοπλο τμήμα της οργάνωσης.  

Άρματα μάχης έχουν φτάσει στη συνοικία Ταλ Αλ Χαούα, στην πόλη της Γάζας. Οι σφοδρές μάχες με τους άνδρες της Χαμάς συνεχίζονται. Τα άρματα μάχης χτυπούν κτίρια με οβίδες, τα οποία βομβαρδίζονται και από αέρος. Μία γυναίκα με τα τρία παιδιά της σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επιδρομών. Άλλοι 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα στη νύχτα από τις επιδρομές των ισραηλινών.

Έξαλλος ο Μπαν Κι Μουν

Οι επιθέσεις στο κτίριο του ΟΗΕ έγιναν την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν βρισκόταν στο Ισραήλ και συνομιλούσε με τον Εχούντ Μπαράκ, υπουργό Άμυνας της χώρας.

Ο Μουν δήλωσε σοκαρισμένος για την επίθεση και πρόσθεσε ότι ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Όσο για τα θύματα, ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε πως ο αριθμός τους έχει φτάσει σε “αφόρητο σημείο”.

Νωρίτερα την έκκλησή τους για κατάπαυση του πυρός επανέλαβαν Γαλλία και Γερμανία, έτσι ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση οργανώσεων αρωγής στους αμάχους.

Οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Μπερνάρ Κουσνέρ και Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγιερ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

“Απαράδεκτους” από τη μεριά του χαρακτήρισε από το Λονδίνο, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κτιρίων του ΟΗΕ στην Γάζας. 

Και η μάχη συνεχίζεται…

Και ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες είναι σε εξέλιξη, οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας φτάνουν τους 1054, σύμφωνα με ιατρικές πηγές της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται για την επίτευξη εκεχειρίας. Σχεδόν το 1/3 των θυμάτων είναι παιδιά – ο αριθμός φτάνει τα 354 – και οι τραυματίες αγγίζουν τους 5.000. Από την άλλη, έχουν σκοτωθεί 13 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων 3 πολιτών και ενός στρατιώτη.   

(Πρώτη καταχώρηση 12:20, 11 Ιανουαρίου 2009)

Διαβάστε επίσης:

Εφιάλτης χωρίς τέλος,  10 Ιανουαρίου 2009, 21:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης