Η μεταρρύθμιση που είχε εισηγηθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Kevin Rudd σχετικά με την εισαγωγή ενός νέου καθεστώτος για την ανταλλαγή εκπομπών ρύπων απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

Η απόρριψη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ίσως σταθεί αφορμή για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με πιθανή ημερομηνία τις αρχές του 2010, ώστε να προσπαθήσει να επαναφέρει τους νόμους προς ψήφιση στο κοινοβούλιο σε ειδική κοινή συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του εάν εκλεγεί ξανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ήττα της κυβέρνησης στη Γερουσία εξάλειψε τις ελπίδες του Rudd ότι θα πήγαινε στις παγκόσμιες συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη έχοντας επιτύχει να γίνουν οι δεσμεύσεις του για μείωση των εκπομπών ρύπων από την Αυστραλία.

«Θα κάνουμε όλα όσα μπορούμε, και συνεχίζουμε να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Και δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω», δήλωσε η υπουργός Κλιματικής Aλλαγής στη βουλή κατά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συζήτησης, που διήρκεσε μια εβδομάδα.

«Θα πρέπει να φύγουμε από εδώ και να μπορούμε να κοιτάξουμε τους Αυστραλούς στα μάτια και να τους πούμε ότι δράσαμε, ότι αναλάβαμε την ευθύνη. Ορισμένοι από όσους αντιτίθενται απλά θα κοιτάξουν τους Αυστραλούς στα μάτια και θα πουν ‘ψήφισα έτσι, ψήφισα όχι τώρα, και στην πραγματικότητα ποτέ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοσχέδιο κάλυπτε το 75% των εκπομπών ρύπων της Αυστραλίας και οι ρυθμίσεις που περιλάμβανε επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2011. Ήταν η σημαντικότερη ρύθμιση εκτός Ευρώπης και κατ’ ουσία θα ανάγκαζε όσες επιχειρήσεις μολύνουν να πληρώνουν γι’ αυτό, αγοράζοντας το δικαίωμα από μια ειδική “αγορά”.

Ο Christopher Paine, εξέχων πολιτικός της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι αναμένει πλέον να υπάρξει διάλυση και των δύο σωμάτων της βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους στα τέλη Νοεμβρίου.

“Νομίζω ότι οι εκλογές θα γίνουν την 6η Μαρτίου”, είπε ο Paine.

Από την πλευρά της, η υπουργός Κλιματικής Aλλαγής είπε ότι η καταψήφιση του νομοσχεδίου θα καταστήσει την διαπραγμάτευση στην Κοπεγχάγη «πολύ πιο δύσκολη» και θα στείλει το μήνυμα στις αναπτυσσόμενες χώρες ότι οι πλούσιες είναι απρόθυμες να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης