Οι κυβερνήσεις του Κατάρ και των ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να πατάξουν την παράνομη χρηματοδότηση εξτρεμιστικών οργανώσεων, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, έπειτα από την επίσκεψη που έκανε στην Ντόχα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Η επίσκεψη του Μνούτσιν στην Ντόχα ολοκλήρωσε μια εβδομαδιαία περιοδεία του στην περιοχή με στόχο να περιοριστεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε προηγουμένως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, όπου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάιο την ίδρυση του Κέντρου για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, μιας κοινής πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον και χωρών του Κόλπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις συνομιλίες που είχε με στελέχη της κυβέρνησης του εμιράτου, ο Μνούτσιν ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον και η Ντόχα συμφώνησαν να εντείνουν την «ανταλλαγή πληροφοριών για τους χρηματοδότες των τρομοκρατών» και να δώσουν «μεγαλύτερη έμφαση στις φιλανθρωπικές οργανώσεις και τον χρηματοοικονομικό τομέα στο Κατάρ», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Κατάρ επιθυμεί προφανώς να επιδείξει ότι συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σχεδόν πέντε μήνες αφότου η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το εμιράτο και επέβαλαν οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στη χώρα, κατηγορώντας την Ντόχα ότι χρηματοδοτεί «την τρομοκρατία» και προσεταιρίζεται το Ιράν. Το Κατάρ αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Το Κατάρ υπέγραψε τον Ιούλιο ένα μνημόνιο κατανόησης με τις ΗΠΑ για την αύξηση της συνεργασίας με στόχο την καταπολέμηση της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων και ήταν η μία από τις έξι χώρες του Κόλπου που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι επιβάλλουν κυρώσεις σε 13 πρόσωπα που φέρονται να ανήκουν στην αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή, όπου σταθμεύουν αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διεξάγουν επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του ΙSIS.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης