Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ καταφέρθηκε την Παρασκευή εναντίον μιας «ηγεσίας που οδηγεί σε περιπέτειες» και κρίσεις τα κράτη του Κόλπου, από τη ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις κρατών της περιοχής με το εμιράτο μέχρι την αναταραχή στον Λίβανο, στοχοθετώντας προφανώς τη Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις τους με το Κατάρ το καλοκαίρι, κατηγορώντας το εμιράτο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και προσεταιρίζεται το Ιράν. Η Ντόχα αρνείται τις κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σαουδική Αραβία και σύμμαχοί της δίνουν μάχη για επιρροή στην περιοχή εναντίον του Ιράν και των συμμάχων του, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο Λίβανος έγινε το τελευταίο διάστημα ένα μέτωπο σε αυτή τη σύγκρουση, με την εντελώς απροσδόκητη παραίτηση του Σάαντ αλ Χαρίρι από το αξίωμα του πρωθυπουργού στις αρχές του μήνα, από τη σαουδαραβική επικράτεια.

Η παραίτηση του Χαρίρι και η μακρά παραμονή του στο Ριάντ—κατά πολλούς στη Βηρυτό παρά τη θέλησή του—προκάλεσε ανησυχίες για τη σταθερότητα της χώρας. Η Σαουδική Αραβία και ο ίδιος ο Χαρίρι πάντως αρνήθηκαν πως οι κινήσεις του παραιτηθέντος πρωθυπουργού περιορίζονταν, ενώ το Ριάντ διαβεβαίωσε ότι δεν εξανάγκασε τον λιβανέζο πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βλέπουμε ένα μοτίβο ανευθυνότητας και μια μορφή ηγεσίας που οδηγεί σε περιπέτειες την περιοχή, που προσπαθεί να εκφοβίσει χώρες για να δηλώσουν υποταγή», δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, ο Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα (…) είναι κάτι που μόλις το ξαναείδαμε στην περιοχή, ο εκφοβισμός μικρών χωρών για να υποταχθούν. Ακριβώς αυτό που συνέβη στο Κατάρ πριν από έξι μήνες συμβαίνει τώρα στον Λίβανο. Η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ πρέπει να αντιληφθεί (…) ότι καμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων κρατών», συνέχισε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κατάρ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Ερωτηθείσα σχετικά με αυτές τις δηλώσεις, η Φατίμα Μπέσεν, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον, σημείωσε ότι «η εξωτερική πολιτική του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας πάντα είχε σκοπό τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιφέρεια. Το βασίλειο δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων του».

Μετά την αναγόρευση σε πρίγκιπα διάδοχο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πριν από τρία χρόνια το Ριάντ έχει υιοθετήσει πολύ πιο επιθετική στάση έναντι του Ιράν, εμπλεκόμενο στον πόλεμο της Υεμένης, επιβάλλοντας εμπάργκο και διακόπτοντας τις σχέσεις του με το Κατάρ και κλιμακώνοντας τη ρητορική του εναντίον της Χεζμπολάχ.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ με στόχο να επιλυθεί η διένεξη ανάμεσα στο Ριάντ και τη Ντόχα δεν έχουν ακόμη καρποφορήσει. Το Κατάρ φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στην περιοχή, η οποία χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο Θάνι είπε ότι μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 του Κατάρ, τα οποία η Ντόχα χρησιμοποιεί για επιμελητειακή υποστήριξη στο πλαίσιο του συνασπισμού, έχουν αναγκαστεί να πετάξουν πάνω από το Ιράν επειδή η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ έχουν απαγορεύσει στα αεροσκάφη του εμιράτου να χρησιμοποιούν τους εναέριους χώρους τους.

«Αν λοιπόν υπάρξει ένα έκτακτο πρόβλημα, κάποιο από αυτά τα C-17, που μπορεί να μεταφέρει αμερικανούς στρατιώτες, ίσως προσγειωθεί στο Ιράν. Αυτές είναι οι συνέπειες του αποκλεισμού (…) στον διεθνή συνασπισμό και στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις», συμπλήρωσε ο Θάνι.

Ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι τα μεταγωγικά του Κατάρ έχουν εκτελέσει σχεδόν «30 πτήσεις για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του συνασπισμού» εναντίον του ΙΚ, μεταφέροντας διάφορα είδη φορτίων, όπως «ανταλλακτικά και εφόδια», από τον Ιούλιο, όταν η Ντόχα διέθεσε τον στόλο των C-17 της Πολεμικής της Αεροπορίας για την επιμελητειακή υποστήριξη των επιχειρήσεων. Ωστόσο «δεν έχουμε ενημερωθεί για πτήσεις των C-17 του Κατάρ που να πέρασαν από τον ιρανικό εναέριο χώρο με φορτία του συνασπισμού», δήλωσε ο αντισμήναρχος Ντέιμιεν Πίκαρτ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης