Τα σχολεία στην Τσεχία στα οποία υποχρεωτικά φοιτούν μόνο παιδιά Ρομά θα πρέπει να καταργηθούν και ν’ αντικατασταθούν από σχολεία γενικής εκπαίδευσης όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από την εθνοτική τους καταγωγή, δήλωσε ο Επίτροπος για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Επίτροπος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τετραήμερης επίσκεψης του στην Δημοκρατία της Τσεχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις πρώτες παρατηρήσεις του ενόψει της πλήρους δημοσιοποίησης της έκθεσης του, ο Επίτροπος εκφράζει την δυσαρέσκεια του διότι πέντε χρόνια από τη σχετική καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τσεχίας, ελάχιστα έχουν γίνει, για να σταματήσει ο διαχωρισμός των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση.

Ο Επίτροπος, ωστόσο, εκφράζει την ικανοποίηση του, για τις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας έτσι ώστε, να συμμετέχουν στις τσεχικές Αστυνομικές Δυνάμεις, μέλη των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα και των Ρομά συμπεριλαμβανομένων καθώς και για την πρόθεση των αρχών της Τσεχίας, να προσχωρήσουν στο πρόσθετο πρωτόκολλο του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης που διαπράττονται μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών στο διαδίκτυο.

Τέλος, σ’ ότι αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ο Επίτροπος υπογραμμίζει την ανάγκη να αναθεωρηθεί η ψυχιατρική περίθαλψη στην Τσεχική Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προώθηση της αποασυλοποίησης, πλήρης προστασία των ατόμων με αναπηρία από την ακούσια νοσηλεία, καθώς και η εξάλειψη της κακομεταχείρισης των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους», θα πρέπει να είναι μέσα στους στόχους προτεραιότητας, καταλήγει ο κ. Μούιζνιεκς.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης