Την πολιτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» ακολουθούν οι ΗΠΑ αναφορικά με την απίστευτη τραγωδία στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου 298 επιβάτες της πτήσης MH17 βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να απειλεί με κυρώσεις, αλλά να μη φαίνεται διατεθειμένη να σκληρύνει ουσιαστικά τη στάση της, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν ενεργειακούς εταίρους της Ρωσίας και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό άεριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προχώρησαν το βράδυ της Τρίτης στη δημοσίευση στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία το αεροσκάφος φαίνεται να κατερρίφθη «κατά λάθος» από ρωσόφωνους αυτονομιστές, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεση εμπλοκή του Κρεμλίνου στην υπόθεση αυτή. Την ίδια στιγμή όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι φωτογραφίζουν ως ηθικό αυτουργό τη Μόσχα, καθώς υπάρχουν αναφορές πως έχει προμηθεύσει με οπλικά συστήματα ένοπλους αυτονομιστές οι οποίοι μάχονται κατά του κυβερνητικού στρατού στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κρατώντας παράλληλα αποστάσεις από αυτήν την ένοπλη σύρραξη μέσω και της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Διεθνείς αναλυτές έκαναν λόγο για «προσεκτική γλώσσα» και «καλά ζυγισμένα λόγια» των Αμερικανών αξιωματούχων που παρουσίασαν τα στοιχεία.

Η κατάρριψη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών έχει μετατραπεί σε νέο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, με τις Βρυξέλλες και τον ΟΗΕ να τηρούν στάση αναμονής και να μη λαμβάνουν ξεκάθαρη θέση, παρά μόνο να καταδικάζουν το γεγονός και να ζητούν την τιμωρία των υπευθύνων. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται αποτελεί το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο είναι πρόταση της Αυστραλίας, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα 15 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και σε αυτό καταδικάζεται η κατάρριψη του αεροσκάφους.

Σε συμφωνία πάντως για την «επιτάχυνση της προετοιμασίας νέων, στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας» ήλθαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σκιά της κατάρριψης του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών, προειδοποιώντας μάλιστα το Κρεμλίνο ότι θα υποστεί ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν «συνεργαστεί πλήρως» με τη διεθνή έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας.

Οι θέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η κατάρριψη του πολιτικού αεροπλάνου δεν εντασσόταν στα σχέδια των ρωσόφωνων αυτονομιστών, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, που μελέτησαν τα δεδομένα από δορυφόρους. Παράλληλα, ανέφεραν πως η Ρωσία δεν έχει άμεση εμπλοκή στο τραγικό συμβάν, ωστόσο ήταν εκείνη η οποία με τους χειρισμούς και τη στάση της «δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες στην ευρύτερη περιοχή που οδήγησαν στην κατάρριψη τους αεροσκάφους».

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (δορυφορικές φωτογραφίες, υποκλαπείσες συνομιλίες αλλά και δημοσιεύσεις σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης), το αεροσκάφος κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, τύπου SA -11, ο οποίος πυροδοτήθηκε από το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πως δεν ξέρουν με βεβαιότητα ποιος τελικά εκτόξευσε τον πύραυλο, αν και εικάζουν ότι επρόκειτο για ρωσόφωνους αποσχιστές, ενώ υπογράμμισαν πως ακόμα παραμένει άγνωστο το κατά πόσο υπήρχε τη στιγμή της εκτόξευσης η φυσική παρουσία Ρώσου στρατιωτικού.

Επίσης, όπως είπαν, δεν είναι βέβαιοι για το εάν οι χειριστές του πυραυλικού συστήματος είχαν εκπαιδευτεί στη Ρωσία, αν και υποστήριξαν πως τις τελευταίες εβδομάδες η Μόσχα εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους αυτονομιστές, κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξακολουθεί να κάνει και μετά την πτώση του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών.

«Δεν έχουμε ονόματα, δεν ξέρουμε τον βαθμό, δεν είμαστε σίγουροι 100% ούτε και για την εθνικότητα των υπευθύνων ή για την εκτόξευση του πυραύλου» είπαν οι αξιωματούχοι.

Η πιο πιθανή εξήγηση που δίνουν, πάντως, για την κατάρριψη του αεροσκάφους είναι «οι αυτονομιστές να έκαναν λάθος», υπογραμμίζοντας ότι πρόσφατα οι ρωσόφωνοι είχαν καταρρίψει 12 ουκρανικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Σημειώνεται πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν πως τα συμπεράσματά τους βασίζονται κατά μεγάλο μέρος σε δημοσιεύσεις των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και οπτικοακουστικό υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική κυβέρνηση.

Βρυξέλλες: Ναι μεν… αλλά στις ρωσικές κυρώσεις

Εν τω μεταξύ οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου πακέτου «στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», το οποίο ωστόσο συνδέεται με τη συμπεριφορά και τη στάση της κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Ουσιαστικά, οι κυρώσεις αφορούν πρόσωπα και επιχειρήσεις που υποστηρίζουν «υλικά ή οικονομικά την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας» και πρόσωπα, τα οποία «έλαβαν αποφάσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

Σχετικά με το αεροπλάνο των μαλαισιανών αερογραμμών, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών ζητούν «την ολοκλήρωση της προεργασίας για πιθανά στοχευμένα μέτρα», τα οποία σχετίζονται με την πρόσβαση της Μόσχας στις αγορές, τον χώρο της Άμυνας, τα αγαθά «διπλής χρήσης» (στρατιωτικής και πολιτικής) και τον τομέα της ενέργειας.

Όπως εξάλλου δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, η λίστα με τους πιθανούς «στόχους» θα διευρυνθεί σημαντικά όταν θα παρουσιαστούν οι προτεινόμενες κυρώσεις την προσεχή Πέμπτη. Οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που η Ρωσία δεν συνεργαστεί με κάθε τρόπο κατά την έρευνα, σταματώντας παράλληλα τη «ροή οπλισμού» στους αυτονομιστές και «ασκώντας επιρροή» στους αντάρτες για να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της τραγωδίας.

Διαβάστε επίσης:
Δέκα ερωτήματα για το μοιραίο Boeing, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014, 21:42
Χοντραίνει το παιχνίδι, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014, 08:30

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης