Η διαταγή της απέλασης εκδόθηκε τελικά από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για τον Christopher Ryan Fogle, τον διπλωματικό υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ, που συνελήφθη, από την ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (FSB) ως ύποπτος για κατασκοπία.


Ο υπό απέλαση Fogle, συνελήφθη χθες βράδυ Δευτέρας 13/5, από άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, έχοντας επάνω του «τεχνικό εξοπλισμό κατάλληλο για κατασκοπευτικές δραστηριότητες, περούκες και διάφορα είδη μεταμφίεσης, καθώς και μεγάλο χρηματικό ποσό, μοιρασμένο σε πλαστικά σακουλάκια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά τη σύλληψη, του εν λόγω υπαλλήλου της πρεσβείας των ΗΠΑ, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα Michael McFaul στον οποίο ανακοίνωσε πως πλέον ο Christopher Ryan Fogle είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο και πως υποχρεούται άμεσα να εγκαταλείψει τη χώρα.

Μετά την εντολή απέλασης, η FSB παρέδωσε τον Fogle στους αμερικανούς της πρεσβείας και με το περιθώριο λίγων ημερών για την έξοδό του από τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Christopher Ryan Fogle μετά τη σύλληψή του στο γραφείο της FSB

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσόν το οποίο μετέφερε ο Fogle κατά τη στιγμή της σύλληψής του ήταν 100.000 δολάρια καθώς και κάποιες σημειώσεις από τις οποίες προκύπτει πως αν ολοκληρωνόταν κάποια «συνεργασία», το ύψος της αμοιβής του θα έφτανε το 1 εκατομμύριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό αυτό έρχεται σε μια στιγμή εξαιρετικά ευαίσθητη για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, καθώς, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη επαφές των δυο αυτών χωρών για το θέμα μιας κατά το δυνατόν κοινής προσέγγισης για το συριακό ζήτημα. 

Φυσικά, το ότι το τέλος του ψυχρού πολέμου δεν σήμανε και το τέλος των κατασκόπων, είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο, ωστόσο, κάθε τέτοιο περιστατικό ορθώνει ακόμη περισσότερο το τείχος της επιφυλακτικότητας που εκατέρωθεν υπάρχει, ένα τείχος που όπως φαίνεται τελικά, θα ζήσει πολύ περισσότερο από εκείνο του Βερολίνου.

Παύλος Κιρκασίδης

Διαβάστε επίσης: Συνελήφθη πράκτορας της CIA στη Μόσχα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 14:09

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης