Η κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να πιέσει την αυστραλιανή κυβέρνηση να τους επιστρέψει τα ντοκουμέντα που «κατάσχεσε» η μυστική υπηρεσία ASIO κατά τη διάρκεια της επιδρομής πριν δύο μήνες στο γραφείο και το σπίτι του νομικού τους συμβούλου στην Καμπέρα.

Όπως είναι γνωστό, η όλη ιστορία άρχισε όταν ένας μυστικός πράκτορας της Αυστραλίας αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα του Τιμόρ, Αυστραλοί πράκτορες είχαν τοποθετήσει κοριούς στο γραφείο όπου συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο του Ανατολικού Τιμόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τον τρόπο αυτό οι Αυστραλοί παρακολουθούσαν τις σχετικές με τη συμφωνία συζητήσεις και, όπως είναι φυσικό, είχαν το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που, τελικά, υπογράφτηκε.

Όταν η κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ πληροφορήθηκε τι ακριβώς είχε γίνει, κατέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο προκειμένου να ακυρώσει τη Συμφωνία που είχε υπογραφεί και ανέθεσε την υπόθεση σε έναν Αυστραλό δικηγόρο.

Μετά την προσφυγή, το ASIO έκανε επιδρομή στο γραφείο και το σπίτι του δικηγόρου και πήρε παράνομα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ, όλα τα σχετικά ντοκουμέντα που σχετίζονταν με την τοποθέτηση των κοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι Αρχές της Αυστραλίας αφαίρεσαν και από τον πράκτορα, που έκανε τις αποκαλύψεις το διαβατήριο προκειμένου ο τελευταίος να μην μπορεί να ταξιδέψει στη Χάγη και να καταθέσει όσα γνώριζε στο Διεθνές Δικαστήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης