Καταστράφηκε το εμβληματικό τέμενος αλ Νούρι στη Μοσούλη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017, 02:57
Καταστράφηκε το εμβληματικό τέμενος αλ Νούρι στη Μοσούλη
Το μεγάλο τέμενος αλ Νούρι, με τον εμβληματικό μιναρέ του, στην παλιά πόλη της Μοσούλης, είναι παρελθόν. Το εμβληματικό μνημείο ανατινάχθηκε την Τετάρτη και ο ιρακανινός στρατός κατηγορεί τους τζιχαντιστές γι' αυτό, ενώ το Ισλαμικό Κράτος δείχνει ως υπεύθυνη την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Ο στρατηγός Αμπντουλαμίρ Γιαράλα, επικεφαλής της επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Μοσούλη, κατηγόρησε νωρίτερα τον ISIS ότι ανατίναξε το τέμενος.

Ο ηγέτης των τζιχαντιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί είχε κάνει σε αυτό το τέμενος τη μοναδική δημόσια εμφάνισή του, το 2014.

Ο Γιαράλα, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι καθώς οι δυνάμεις του προωθούνταν στην παλιά πόλη, όταν έφθασαν σε απόσταση 50 μέτρων από το τέμενος αλ Νούρι, ο ISIS «διέπραξε ένα νέο ιστορικό έγκλημα».

Πολύ γρήγορα, το Ισλαμικό Κράτος αντέδρασε μέσω του Άμακ, του πρακτορείου προπαγάνδας του, κατηγορώντας την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε το μνημείο σε βομβαρδισμό του.

Η καταστροφή καταγράφηκε την τέταρτη ημέρα της νέας επίθεσης που εξαπέλυσε ο ιρακινός στρατός για να ανακτήσει τον έλεγχο των τελευταίων τετραγωνικών χιλιομέτρων της πόλης όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τζιχαντιστές και προβάλλουν σφοδρή και αιματηρή αντίσταση.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017, 02:57