«Καταστροφική η κατάσταση στη Συρία»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014, 23:19
«Καταστροφική η κατάσταση στη Συρία»
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ τόνισε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι «καταστροφική» και κάλεσε τις αρχές να επιτρέψουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα, η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταδίκασαν την αναστολή του προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας στην επαρχία Ράκα, στη βόρεια Συρία, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η πλειονότητα του πληθυσμού πλήττεται έμμεσα ή άμεσα από την κλιμάκωση της βίας», αναφέρει ο Μάουρερ σε ανακοίνωσή του έπειτα από μια τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Συρία.

Τα αποθέματα τροφίμων και των φαρμάκων έχουν εξαντληθεί, κυρίως στις περιοχές που πολιορκούνται από τις δυνάμεις του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πρόσθεσε ο Μάουρερ, επισημαίνοντας ότι πίεσε τους Σύρους αξιωματούχους να επιτρέψουν άμεσα την εκτεταμένη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν «να επιτρέψουν τη διανομή περισσότερης βοήθειας», όμως «με την κλιμάκωση των βιαιοτήτων και την αύξηση των αναγκών, κυρίως στις πολιορκημένες περιοχές, πρέπει να υπάρξουν και πράξεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότεροι είναι ο καταυλισμός παλαιστίνιων προσφύγων Γιαρμούκ στη Δαμασκό, ο οποίος πολιορκείται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο από τον συριακό στρατό και όπου η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων σε διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εξάλλου η Unicef και ο ΠΟΥ κατήγγειλαν σήμερα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας έχει ανασταλεί στην επαρχία Ράκα, όπου σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).

Η πολιομυελίτιδα αποτελεί «έναν σοβαρό κίνδυνο για τα παιδιά στη Συρία και την περιοχή καθώς θα μπορούσε να δημιουργήσει μια μόνιμο πρόβλημα», επεσήμαναν οι δύο οργανώσεις που είχαν ξεκινήσει τον Δεκέμβριο την εκστρατεία εμβολιασμού μετά τον εντοπισμό 17 περιπτώσεων πολιομυελίτιδας στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014, 23:20