«Θύμα» τεχνικής εταιρείας έπεσε ναός των Μάγια, ηλικίας 3.200 ετών, ο οποίος κατεδαφίστηκε για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά για τη διάνοιξη δρόμου. Ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Μπελίζε – όπου βρισκόταν ο ναός – ετοιμάζεται τώρα να κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας, δηλώνοντας ότι, μόλις είδε την καταστροφή, την ένιωσε «σαν ένα χτύπημα στο στομάχι».

«Γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι πέτρες από κάποιο άλλο σημείο;» διερωτήθηκε εύλογα ο κ. Άουβε μετά την καταστροφή της πυραμίδας ύψους 33 μέτρων. Τόνισε, επίσης, ότι τα ερείπια ήταν πασίγνωστα και η περιβάλλουσα περιοχή δεν διέθετε υψώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτοί οι άνδρες γνώριζαν ότι επρόκειτο για ένα ιστορικό κτίσμα. Ήταν απλώς μία καταραμένη τεμπελιά» συμπλήρωσε ο Άουβε, αναφερόμενος στους εργάτες που γκρέμισαν το μνημείο με μηχανήματα οδοποιίας. Ο ιδιοκτήτης της τεχνικής εταιρείας δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν γνώριζε ότι εκεί βρισκόταν ναός. «Αυτή είναι μία από τις χειρότερες καταστροφές που έχω δει στα 25 χρόνια της δουλειάς μου στο Μπελίζε» δήλωσε ο Τζον Μόρις, ειδικός επιστήμονας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης