Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για να δηλώσουν: «Ούτε πραξικόπημα, ούτε πόλεμος, ούτε κυρώσεις!»  στη Βενεζουέλα. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο και εναντίον της απόπειρας πραξικοπηματικής αλλαγής του καθεστώτος.

Το μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών συναντήθηκε στο πάρκο Lafayette για την πορεία στην Ουάσινγκτον το απόγευμα του Σαββάτου σε προφανή επίδειξη της αντίθεσής τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης Trump να ανατρέψει τον Μαδούρο και να τον αντικαταστήσει με τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ανακήρυξε τον εαυτό του πρόεδρο με την υποστήριξη των ΗΠΑ, διάφορα ευρωπαϊκά κράτη και άλλους ηγέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους  ομιλητές της εκδήλωσης συμπεριλαμβάνονταν ο δημοσιογράφος στις αποκαλύψεις των Pentagon Paper, Daniel Ellsberg, ο  Ντάνι Λέμπερν Γκλόβερ  (ηθοποιός, σκηνοθέτης και πολιτικός ακτιβιστής – περισσότερο γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη σειρά ταινιών Φονικό Όπλο), η Medea Benjamin του Codepink, ο δημοσιογράφος του Grayzone Max Blumenthal και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές.

     

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την πολιτική που επαναλαμβάνει και προηγούμενες προσπάθειες όπως η αλλαγή  καθεστώτος στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία και απέρριψαν το λεγόμενο «δόγμα  Monroe» με το οποίο οι ΗΠΑ έχουν αναμειχθεί προηγουμένως σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως θυμίζει η βρετανική  εφημερίδα «theguardian.com» στην ιστοσελίδα της,  ο   Ντόναλντ Τραμπ συχνά και ψευδώς κατηγορούσε υποστηρίζοντας την ιδέα των λεγόμενων «αμειβόμενων διαδηλωτών».

Τώρα η κυβέρνησή του μπορεί να προσπαθήσει να μετατρέψει την ιδέα αυτή, ζητώντας από τους πολίτες να πληρώνουν για να τους επιτρέπεται να διαμαρτυρηθούν, μεταξύ άλλων,   προσβάλλοντας έτσι την πρώτη τροπολογία.

Σύμφωνα με την πρόταση που εισήγαγε ο υπουργός Εσωτερικών, Ryan Zinke, τον Αύγουστο, η κυβέρνηση σκοπεύει να κλείσει το 80% των πεζοδρομίων γύρω από τον Λευκό Οίκο και πρότεινε ότι θα μπορούσε να χρεώσει έξοδα διαχείρισης εκδηλώσεων για διαδηλώσεις.

Επί του παρόντος, η υπηρεσία του Εθνικού Πάρκου είναι σε θέση να καλύψει τα έξοδα για «ειδικές εκδηλώσεις, αλλά όχι αυθόρμητες διαμαρτυρίες», όπως αυτές που συνήθως συμβαίνουν στο Lafayette Park απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης