Καζακστάν: Ένα νέο lockdown κρίνεται πιθανό να επιβληθεί τον Μάρτιο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021, 09:40
Καζακστάν: Ένα νέο lockdown κρίνεται πιθανό να επιβληθεί τον Μάρτιο

Το Καζακστάν μπορεί να χρειαστεί να επιβάλει ένα νέο lockdown για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας τον Μάρτιο, όπου αναμένεται μια νέα κορύφωση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις υπηρεσίες Υγείας Αλεξέι Τσόι κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

Η χώρα αυτή των περίπου 19 εκατομμυρίων κατοίκων που συνορεύει με την Κίνα και τη Ρωσία έθεσε σε εφαρμογή δύο lockdowns πέρυσι για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του COVID-19.

Το Καζακστάν κατέγραψε 1.266 νέα κρούσματα το 24ωρο που πέρασε, 214 λιγότερα από την προηγούμενη ημέρα, με τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον ιό να ανέρχεται τώρα σε 179.720 στη χώρα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβερνητικής επιτροπής για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου ιού.

Τις τελευταίες οκτώ ημέρες καταγράφονται ημερησίως περίπου 999 ως 1.584 νέα κρούσματα και υπολογίζεται ότι περίπου το 0,9% του πληθυσμού της χώρας έχει προσβληθεί. Ο ρυθμός εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού αυτές τις οκτώ μέρες έφτασε το 1,2. Ένας αριθμός ρεκόρ 1.962 νέων κρουσμάτων είχε καταγραφεί στις 9 Ιουλίου.

Συνολικά 161.758 άνθρωποι έχουν αναρρώσει, οι 1.445 εκ των οποίων το 24ωρο που πέρασε, σύμφωνα με την επιτροπή. Επίσης 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, αυξάνοντας σε 2.480 τον συνολικό αριθμό τους.

Την 1η Αυγούστου το Υπουργείο Υγείας του Καζακστάν άλλαξε τη μέθοδό του για την καταμέτρηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Πέραν των επιβεβαιωμένων ασθενών με COVID-19, τα στοιχεία περιλαμβάνουν τώρα ασθενείς που διαγνώστηκαν με πνευμονία και βγήκαν αρνητικοί σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό, αλλά έχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του COVID-19. Έως και 47.437 τέτοιες περιπτώσεις και 555 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα από τις 24 Ιανουαρίου.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 ξεκίνησε η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στις φαρμακευτικές εγκαταστάσεις Καραγκαντίνσκι. Περίπου 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αναμένεται να παρασκευαστούν εκεί. Τον Φεβρουάριο προβλέπεται να ξεκινήσει ένας μαζικός εμβολιασμός με το Sputnik V που παρασκευάζεται στο Καζακστάν. Τον Μάρτιο, η χώρα ετοιμάζεται να αρχίσει τη μαζική παραγωγή του εμβολίου του Καζακστάν QazCOVID-in.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021, 09:48