Ο προσωρινός πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ προκήρυξε πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 9 Ιουνίου, μετά την αιφνίδια παραίτηση -στα τέλη του Μαρτίου- του βετεράνου ηγέτη της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

«Αγαπητοί συμπατριώτες, αποφάσισα τη διοργάνωση πρόωρων εκλογών την 9η Ιουνίου του 2019» δήλωσε ο Τοκάγεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 78χρονος Ναζαρμπάγεφ ανακοίνωσε αιφνιδίως στις 19 Μαρτίου την παραίτησή του, την ώρα που οι επόμενες προεδρικές εκλογές προγραμματιζόταν να διεξαχθούν στη χώρα τον Απρίλιο του 2020.

Ο «Πατέρας του Έθνους», σύμφωνα με τον επίσημο τίτλο του, θα συνεχίσει ωστόσο να έχει σημαντικά αξιώματα στη χώρα αυτή την πλούσια σε υδρογονάνθρακες, την οποία διοικούσε για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Μετά την παραίτησή του ανέλαβε προσωρινά χρέη προέδρου ο 65χρονος Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Γερουσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη απόφαση που πήρε ως προσωρινός πρόεδρος ήταν να μετονομαστεί η πρωτεύουσα της χώρας Αστάνα σε Νουρ-Σουλτάν προς τιμήν του πρώην προέδρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης