Καζακστάν: Συλλήψεις διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αλλαγή του ονόματος της πρωτεύουσας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019, 09:36
Καζακστάν: Συλλήψεις διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αλλαγή του ονόματος της πρωτεύουσας

Η αστυνομία του Καζακστάν συνέλαβε σήμερα περίπου 20 ανθρώπους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά της μετονομασίας της πρωτεύουσας της χώρας σε Νουρσουλτάν, από το όνομα του απερχόμενου προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, μια απόφαση που έλαβε ο διάδοχός του Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ.

Οι διαδηλώσεις είναι σπάνιες στη χώρα αυτή, η οποία έχει έρθει στο προσκήνιο μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ναζαρμπάγεφ αυτήν την εβδομάδα να παραιτηθεί, προφανώς κάνοντας το πρώτο βήμα στην οργάνωση της διαδοχής του.

Ο πρώην πρόεδρος της Γερουσίας Τοκάγεφ, ο οποίος ανέλαβε προεδρικές εξουσίες έως το τέλος της τρέχουσας θητείας που ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2020, πρότεινε την Τετάρτη τη μετονομασία της Αστάνα σε Νουρσουλτάν.

Το κοινοβούλιο αμέσως ψήφισε υπέρ της πρότασης. Ωστόσο, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και κάποιοι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν ταχθεί κατά της μετονομασίας της για τέταρτη φορά σε λιγότερο από 60 χρόνια.

Μάλιστα, μια αίτηση στο διαδίκτυο κατά της αλλαγής του ονόματος της Αστάνα έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 30.000 υπογραφές.

Περίπου 20 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο της πρωτεύουσας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Έπειτα από αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα σε αυτούς και σε έναν ένθερμο υποστηρικτή της μετονομασίας, η αστυνομία παρενέβη και συνέλαβε τους περισσότερους διαδηλωτές.

Η Αστάνα ήταν γνωστή ως Ακμολίνσκ έως το 1961, οπότε μετονομάστηκε σε Τσελίνογκραντ. Έγινε Ακμόλα, που σημαίνει «λευκός τάφος», αφού το Καζακστάν κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Αφού ο Ναζαρμπάγεφ μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα από τη νοτιοανατολική πόλη Αλμάτι, η Ακμόλα άλλαξε και πάλι όνομα. Το τωρινό της όνομα, Αστάνα, σημαίνει απλώς «πρωτεύουσα».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019, 09:36