Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς οι συγκρούσεις των δυνάμεων του απερχόμενου προέδρου, Λοράν Γκμπαγκμπό, και του διεθνώς αναγνωρισμένου προέδρου, Αλασάν Ουαταρά, συνεχίζονται με ολοένα και αυξανόμενη ένταση.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για εμβάθυνση της κρίσης στο Αμπιτζάν, που αποτελεί και επίκεντρο των συγκρούσεων, αφού εκεί βρίσκεται ο Λοράν Γκμπαγκμπό, ο οποίος κατηγορείται για νοθεία στις εκλογές του 2010 και αρνείται πεισματικά να παραδώσει την εξουσία. Οι κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς η παροχή τρεχούμενου νερού έχει διακοπεί και οι προμήθειες τροφίμων εξαντλούνται σταδιακά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πτώματα βρίσκονται στον δρόμο για ημέρες μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο αντιπάλων γύρω από το καταφύγιο του Γκμπαγκμπό.

Την ίδια ώρα, ο Αλασάν Ουαταρά προέτρεψε την Ε.Ε. να άρει τις κυρώσεις προς το εμπόριο της χώρας, με σκοπό την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο Ουαταρά πλέον ελέγχει το λιμάνι του Σαν Πέδρο, από το οποίο εξάγεται κακάο, και επιθυμεί να αρχίσουν εκ νέου οι συναλλαγές.

«Ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τους περιορισμούς στα λιμάνια του Αμπιτζάν και του Σαν Πέδρο» δήλωσε ο Ουταταρά στην κρατική τηλεόραση. Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής κακάο, όμως η βία που κυριαρχεί στη χώρα αλλά και η αβεβαιότητα μετά τις προεδρικές εκλογές του 2010 δημιούργησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης