Καζάνι που βράζει η πρώην Γιουγκοσλαβία;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017, 13:41
Καζάνι που βράζει η πρώην Γιουγκοσλαβία;
Το αίτημα επαναχάραξης συνόρων με ανταλλαγή εδαφών ψιθυρίζεται όλο και περισσότερο στις χώρες που προέκυψαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το πολυπολιτισμικό μοντέλο δεν φαίνεται να αποδίδει. Οι φήμες αυτές, άραγε, πυροδοτούν το ενδεχόμενο νέας ανάφλεξης;

O ένας είναι πρώην Κροάτης πρόεδρος, ο Γιόζιπ Γιοζίποβιτς, ο άλλος νυν Σέρβος πρόεδρος της Βοσνίας, ο Μλάντεν Ιβάνιτς. Αμφότεροι συμφωνούν ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είναι τόσο κακές, όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία 20 χρόνια.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί εγχώριοι πολιτικοί ψιθυρίζουν λέξεις που παραπέμπουν σε κίνδυνο νέας ανάφλεξης στην περιοχή.

Μετατόπιση συνόρων…

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς θέλει σε κάθε περίπτωση να ηγηθεί του στρατού που θα εισβάλει στο Κοσσυφοπέδιο, διότι οι Αλβανοί υποτίθεται πως σχεδιάζουν πόλεμο εναντίον της εκεί σερβικής μειονότητας.

Και επειδή σε αυτές τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης οι εθνικές μειονότητες είναι δυσαρεστημένες, κυκλοφορούν και πάλι σκέψεις για αλλαγή συνόρων.

Όλα αυτά τα πυροδότησε άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs» που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016.

Ο πρώην διπλωμάτης του Ηνωμένου Βασιλείου Τίμοθι Λες ανακήρυξε ως αποτυχημένη την πολιτική συμφιλίωσης της Ουάσινγκτον και της Ε.Ε. και της διατήρησης του πολυπολιτισμικού στοιχείου.

Υποστήριξε ότι μόνο με μετατόπιση συνόρων θα μπορούσε να ανακοπεί η αναπόφευκτη νέα ένοπλη σύγκρουση.

Στήριξη βρήκε στο πρόσωπο του πρώην αρχηγού των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών Πιερ - Ανρί Μπουνέλ, ο οποίος χαρακτήρισε τα προβλήματα της περιοχής ως «τυπικά παραδείγματα παγωμένων διενέξεων».

Απόψεις επ' αυτού εξέφρασε και ο πρώην ειδικός επί βαλκανικών θεμάτων της CIA Στίβεν Μάιερ, ο οποίος πρότεινε ανταλλαγή εδαφών για να λυθεί το πρόβλημα με το Κοσσυφοπέδιο που αποτελεί πάντα εστία διενέξεων.

Δηλαδή το βόρειο τμήμα, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, να προσαρτηθεί στη Σερβία και ο σερβικός πληθυσμός στο υπόλοιπο τμήμα με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού να μετεγκατασταθεί στη Σερβία. Σε αντάλλαγμα η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της.

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν

Μιτροβίτσα, περιοχή στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν στην πλειονότητά τους ΣέρβοιΣε αυτήν την περίπτωση, ο αρχηγός των Αλβανών που ζουν στο νότιο τμήμα της Σερβίας, Γιόνουζ Μοσλίζιου, θέλει να προσαρτηθεί στην Αλβανία η περιοχή γύρω από το Μπουγιάνοβιτς και το Πρέσεβο.

Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα ζήτησε από το κοινοβούλιο την επανένωση του Κοσσυφοπεδίου με τη «μητέρα» Αλβανία. Και ενώ η ανταλλαγή εδαφών γύρω από το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται θεωρητικά τουλάχιστον εφικτή, (σύμφωνα με δημοσίευμα της «DW»), τα προβλήματα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι ακόμη πιο πολύπλοκα.

Εδώ από καιρό οι Σέρβοι προσπαθούν να αποσχιστούν από τον ομοσπονδιακό ιστό, στον οποίο την πλειονότητα έχουν οριακά οι μουσουλμάνοι.

Οι καθολικοί Κροάτες με ποσοστό 15% αποτελούν την πιο μικρή εθνική ομάδα που έχει περισσότερους δεσμούς με την Κροατία παρά με την πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Σαράγεβο. Μόνο λίγοι, όπως ο Σέρβος μεταρρυθμιστής πολιτικός Ζάρκο Κόρατς, εφιστούν την προσοχή σε επαναχαράξεις των συνόρων.

Σε αναφορά με την κοινωνική μιζέρια και τη μαζική έξοδο νέων και καλά εκπαιδευμένων ανθρώπων, ο Κόρατς έκανε πρόσφατα την εξής έκκληση στην τελευταία έκδοση του ειδησεογραφικού περιοδικού «NIN»: «Θέλεις τον πόλεμο και τον θάνατο για μια μεγάλη Σερβία ή προτιμάς να δεχθείς τα υπάρχοντα σύνορα και να πολεμήσεις για να γίνει κάποτε η Σερβία τόπος διαβίωσης;».

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017, 15:35