Σε σοβαρό «πονοκέφαλο» για τον πρόεδρο της Βολιβίας έχει μετατραπεί η γενική απεργία των αστυνομικών στην πρωτεύουσα της χώρας, καθώς παρά την αρχική συμφωνία με τους επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου για αύξηση των μισθών, οι συνδικαλιστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στα αιτήματά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, περίπου 500 οπαδοί του προέδρου της χώρας, Evo Morales, συγκρούστηκαν με 1.000 απεργούς στο κέντρο της πρωτεύουσας, με τους τελευταίους να κάνουν χρήση δακρυγόνων και γκλοπ. Φορώντας πολιτικά ρούχα και καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με τις χαρακτηριστικές μαύρες κουκούλες του σκι, οι απεργοί προσπάθησαν να σταματήσουν την πορεία των υποστηρικτών της κυβέρνησης στη Λα Παθ, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τους αστυνομικούς ότι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε πραξικόπημα, υπογραμμίζοντας ότι η ανυποχώρητη στάση τους, παρά τις εξαγγελίες για αύξηση στη μισθοδοσία τους, κρύβει πολιτικά κίνητρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πορεία μας ήταν ειρηνική. Οι αστυνομικοί δε μάχονται για μισθούς. Το θέμα είναι πολιτικό», εξήγησε ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αγροτών, Roberto Coraite, ο οποίος συμμετείχε στην πορεία συμπαράστασης προς το πρόσωπο του Evo Morales.

Δείτε το video…

Διχασμένοι οι συνδικαλιστές

Εν τω μεταξύ την Κυριακή, τα περισσότερα μέλη του συνδικάτου των αστυνομικών στη Λα Παθ απέρριψαν τη συμφωνία ανάμεσα στους εκπροσώπους του σωματείου και κυβερνητικών στελεχών, η οποία προβλέπει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, ζητώντας την εξίσωση της μισθοδοσία τους με αυτή των στρατιωτών.

«Προδοσία» και «εξαπάτηση», ήταν ορισμένες από τις λέξεις που ακούστηκαν αρκετές φορές, στη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας την Κυριακή.

Τη συμφωνία απέρριψαν και οι αστυνομικοί στις πόλεις Κοτσαπάμπα, Ορούρο και Ταρίχα, την ίδια στιγμή που η υπουργός Επικοινωνίας, Amanda Davila, ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος της χώρας επιδιώκει να δοθεί μια λύση η οποία θα βασίζεται στον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας.

Εκτιμάται ότι περίπου το 10% από τους συνολικά 33.000 «ενεργούς» αστυνομικούς συνεχίζουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Δείτε το video…

Στο επίκεντρο έντονης κριτικής ο πρόεδρος της χώρας

Ο Evo Morales είχε ανέβει στο προεδρικό αξίωμα το 2005 και ήταν ο πρώτος αυτόχθων ηγέτης της χώρας. Η άνοδος του είχε προκαλέσει την ικανοποίηση του προέδρου της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, ο οποίος έβλεπε στο πρόσωπό του έναν πιστό σύμμαχο για τη δημιουργία ενός συνασπισμού χωρών της Λατινικής Αμερικής με αριστερές κυβερνήσεις.

Ωστόσο, η αδυναμία του να μειώσει το κόστος ζωής σε συνδυασμό με την προώθηση αρκετών αντιλαϊκών μέτρων (π.χ. αύξηση ωραρίου με παράλληλο «πάγωμα» μισθού στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας) προκάλεσε την έντονη αντίδραση σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης. Οι πρώτες σοβαρές αντιδράσεις είχαν δημιουργηθεί ύστερα από την είδηση πως ένας αυτοκινητόδρομος, ο οποίος θα ένωνε τη Χιλή με την Αργεντινή θα περνούσε πολύ κοντά από Εθνικό Πάρκο.

Διαβάστε επίσης:
Βολιβία: Λήψη μέτρων για αποφυγή πραξικοπήματος, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012, 07:26
Πεδίο μάχης η πρωτεύουσα της Βολιβίας, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012, 00:07

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης