«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, στην Ελλάδα και η προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν προδιαγράφουν αναβάθμιση του “παζαριού” ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών υπό “την υψηλή εποπτεία” του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο του οποίου, άλλωστε, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί και η παραπάνω συνάντηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η θέση περί διαλόγου “χωρίς προαπαιτούμενα”, που έθεσε με τη δήλωσή του στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου, προετοιμάζει το έδαφος για απαράδεκτους συμβιβασμούς και δείχνει πως οι λαοί δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Άλλωστε η τούρκικη αστική τάξη, στο πλαίσιο των “διερευνητικών συνομιλιών” και των άλλων συναντήσεων έχει προβάλει ένα ευρύτατο σύνολο διεκδικήσεων, ενώ ο Μ. Τσαβούσογλου, κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, μιλώντας περί τουρκικής μειονότητας, κι αμφισβητώντας τη συνθήκη της Λωζάννης, επεδίωξε να αξιοποιήσει τη μειονότητα στους σχεδιασμούς των κυρίαρχων δυνάμεων της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Κατά συνέπεια, οι αβρότητες στη διάρκεια των δηλώσεων και οι προσδοκίες, που επιδιώκεται να καλλιεργηθούν στους λαούς για “κλίμα” ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας είναι στην πραγματικότητα χωρίς αντίκρισμα» επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Η λεγόμενη “θετική ατζέντα” για την εμπέδωση των συμφερόντων των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας-Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των δύο λαών. Αντίθετα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά και λαϊκά δικαιώματα, που θυσιάζονται στον βωμό της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης”. Άλλωστε και οι δυο κυβερνήσεις, μέσα από τη ΝΑΤΟϊκή “σφηκοφωλιά” είναι μπλεγμένες στους σφοδρούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς σε Λιβύη, Συρία, Καύκασο, Βαλκάνια, Ουκρανία κ.ά.» προσθέτει το ΚΚΕ και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του:

«Τη “θετική ατζέντα” πρέπει να τη διαμορφώσουν με την πάλη τους οι δύο λαοί, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε ρήξη με όσους και όσα εμποδίζουν την ειρήνη και την ευημερία τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης