Τον δρόμο προς μια ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία δείχνει η διεθνής κοινότητα στην Αίγυπτο, καθώς φαίνεται πως εντείνει την πίεση για την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ.

Η μεταβατική λύση με στόχο τις εκλογές δεν είναι άλλη από τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος από την κεντρική πλατεία του Καΐρου αποδέχθηκε να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ κάλεσε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί και τους συμπατριώτες του να κάνουν υπομονή, γιατί η αλλαγή – όπως είπε – έρχεται σε λίγες μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλωτές εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία Τεχρίρ του Καΐρου κατά χιλιάδες, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας – η οποία επεκτάθηκε και μετά τις 8 το πρωί, όμως στην ουσία έχει τυπικό ρόλο – ενώ ο στρατός διατηρεί απλώς ρόλο επιτηρητή προς το παρόν με την σημερινή μεγάλη συγκέντρωση να έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι.

Σημειώνεται πως, μέχρι στιγμής, στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας την προηγούμενη εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άτομα, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε περισσότερους από χίλιους.

Στο μεταξύ, η αναταραχή στην Αίγυπτο ανέβασε την τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, σχεδόν στα 100 δολάρια το βαρέλι στην Ασία, ενώ πτωτικά κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αίγυπτο υπολογίζεται πως διαμένουν γύρω στους 750 Έλληνες, που θεωρητικά δεν διατρέχουν κίνδυνο. Ωστόσο, 100 εξ αυτών έχουν δηλώσει την επιθυμία να αποχωρήσουν από τη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης