Και οι γυναίκες διαδηλώνουν στο Ιράκ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, 13:50
Και οι γυναίκες διαδηλώνουν στο Ιράκ

Εκατοντάδες Ιρακινές γυναίκες όλων των ηλικιών πλημμύρισαν την κεντρική Βαγδάτη την Πέμπτη παράλληλα με τους άνδρες αντι-κυβερνητικούς διαδηλωτές, αψηφώντας την εντολή του ισχυρού κληρικού Μοκτάντα Σαντρ να διαχωριστούν τα φύλα στις διαδηλώσεις.

«Η επανάσταση είναι το όνομά μου, η σιωπή των ανδρών είναι η πραγματική ντροπή!» φώναζαν οι γυναίκες, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Ελευθερία, επανάσταση, φεμινισμός!».

Μερικές είχαν καλυμμένα πρόσωπα με ασπρόμαυρα κασκόλ, άλλες όχι.

Οι περισσότερες έφεραν τριαντάφυλλα, ιρακινές σημαίες ή σημάδια πως υπερασπίζονται τον ρόλο τους στις διαδηλώσεις για αλλαγή του καθεστώτος.

Ξεχύθηκαν στην πλατεία Tahrir, το επίκεντρο του κινήματος που κυριαρχεί στη χώρα, όπου τεράστιες περιοχές παραμένουν κοινωνικά συντηρητικές.

Το Σάββατο, ο στρατιωτικός που μετατράπηκε σε πολιτικό μίλησε για υποτιθέμενη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ μεταξύ των διαδηλωτών και δήλωσε ότι ήταν ανήθικο για τους άνδρες και τις γυναίκες να αναμειγνύονται.

Και λίγα λεπτά πριν η πορεία των γυναικών της Πέμπτης ξεκινήσει, ο Σαντρ καυτηρίασε στο Twitter τις διαμαρτυρίες για «ανηθικότητα, εξαθλίωση... και οργανωμένες από απίστους».

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, 14:21