Ο Φρανσουά Ολάντ προβάλλει μέσα από το στήθος της Μαριάν, της ένδοξης γαλλικής Δημοκρατίας και λέει αμήχανος: «Θέλω να σας μιλήσω για την οικονομία…».

Αυτή είναι η οπτική του Πίτερ Μπρουκς, του γελοιογράφος των Times του Λονδίνου, πάνω στο ροζ σκάνδαλο του προέδρου της Γαλλίας, και την απόπειρά του να δώσει μια πολιτική συνέντευξη Τύπου, την ώρα που όλη η χώρα μιλούσε για τον ερωτικό δεσμό του με την ηθοποιό, Ζουλί Γκαγιέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εικονογραφία του σκίτσου παραπέμπει ευθέως σε έναν διάσημο πίνακα του Ευγενίου Ντελακρουά, με τίτλο «Η ελευθερία οδηγεί τον λαό», που θεωρείται, μάλιστα, ο πρώτος πολιτικός πίνακας της μοντέρνας ζωγραφικής.

Η σάτιρα του Μπρουκς είναι πολύ δηκτική, ιδίως αν θυμηθούμε την «Ιουλιανή Επανάσταση» που ενέπνευσε τον Ντελακρουά.

Τον Ιούλιο του 1830, η λαϊκή οργή ξεσπά στο Παρίσι και ο κόσμος επαναστατεί κατά της αφόρητης καταπίεσης. Με τα όπλα στα χέρια, ο λαός ορμάει απαιτώντας το δίκιο του. Έχει ένα όραμα, την Ελευθερία, που τον οδηγεί ξυπόλητη και με γυμνό το στήθος. Κρατάει ντουφέκι με ξιφολόγχη στο αριστερό χέρι, και υψώνει την απαγορευμένη σημαία της Γαλλικής Επανάστασης στο δεξί. Στρέφει το κεφάλι της στο λαό που την ακολουθεί, και του δίνει θάρρος να πολεμήσει…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης